Lapértesülés: az Európai Bizottság nem rendel többet az AstraZeneca és a Janssen vakcinákból
A La Stampa szerint az EU úgy látja, az oltóanyagok körül túl sok egészségügyi és geopolitikai vita övezi őket
Lapértesülés: az Európai Bizottság nem rendel többet az AstraZeneca és a Janssen vakcinákból

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 14.
A La Stampa olasz lap értesülései szerint a túl sok egészségügyi és geopolitikai vitára való tekintettel az Európai Unió nem fogja megújítani szerződéseit a Janssennel és az AstraZenecával újabb vakcinaszállítmányokra vonatkozóan.

Az EU legtöbb országában így jövőre már csak egyedül a Pfizer és a Moderna vakcinái lesznek elérhetőek.

Amerikai egészségügyi szervezetek tegnap a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával való oltás leállítására szólítottak fel, miután egyes beszámolók szerint rendkívül ritka esetben vérrögképződéshez vezethet.

Az Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) nyilatkozatában kijelentette, 6,8 millió beadott dózisból összesen hathoz kapcsolódik az esetleges mellékhatás. Az ügyben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot kezdett.

Kedden érkezett az első Janssen-vakcina szállítmány Európába, amiből 28 800 adag jutott Magyarországra. 

A vérrögképződéses esetek miatt a Johnson & Johnson cég úgy döntött, késlelteti az oltóanyag Európába szállítását. A hír váratlanul érte a brüsszeli testületet, a vállalat ugyanis korábban megerősítette, hogy június végéig 55 millió adag oltóanyagot szállít az Európai Unióba.

Az Európai Bizottság kapcsolatba is lépett a gyógyszercéggel, hogy tisztázza a szállítás késedelméről hozott döntését.

Belgium, Hollandia és Dél-Afrika is úgy döntött a hírek kapcsán, hogy nem kezdi meg a vakcina használatát, amíg nem lesz meg a vizsgálat eredménye.

Második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást 60 alattiaknak Németországban

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé a koronavírus elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

A szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyi minisztereinek kedd esti tanácskozásán kötött megállapodás szerint az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül kell választani második oltást azoknál a 60 alattiaknál, akik első adagként AstraZeneca-féle oltást kaptak.

Ez azt jelenti, hogy ebben a korcsoportban egyelőre vagy a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként.

Az új szabállyal rövidesen kiegészítik az oltási kampányról szóló szövetségi szintű kormányrendeletet.

A egészségügyi miniszterek konferenciája a döntéssel követi az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - ajánlását.

Ugyancsak a STIKO ajánlására döntötték el március végén, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban. A testület azért javasolta a változtatást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat. Azt a kérdést március végén az újabb vizsgálati adatokra várva nyitva hagyták, hogy miként járjanak el abban az esetben, ha már beadtak egy adagot az AstraZeneca-féle oltásból.

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Az oltási kampány nagyban épít a Johnson & Johnson (J&J) egydózisú vakcinájára, amelynek bevezetését ugyancsak agyi trombózisos esetek miatt felfüggesztették.

(MTI/La Stampa/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!