"Rendkívül ritka esetekben vérrögképződést okozhat" - felfüggesztik a Janssen-oltást Amerikában
Közel hétmillióból összesen hat esetben lépett fel a kellemetlen mellékhatás
"Rendkívül ritka esetekben vérrögképződést okozhat" - felfüggesztik a Janssen-oltást Amerikában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 13.
Amerikai egészségügyi szervezetek a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával való oltás leállítására szólítottak fel, miután egyes beszámolók szerint rendkívül ritka esetben vérrögképződéshez vezethet.

Az Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) nyilatkozatában kijelentette, 6,8 millió beadott dózisból összesen hathoz kapcsolódik az esetleges mellékhatás. Az amerikai járványügyi hivatallal (CDC) egyetértésben ezért inkább felfüggesztik a vakcina alkalmazását, amíg kivizsgálják az eseteket.

Mind a hat eset 18 és 48 év közötti hölgyet érintett, és tüneteik 6-13 nappal a vakcina beadása után jelentkeztek. A vérrög különleges típusú, így vérhigítóval, heparinnal való kezelés helyett alternatív megoldásra van szükség.

Az ügyben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot kezdett.

A vakcina azért is különleges, mert egy dózissal is képes védelmet adni a vírus ellen, és elég sima hűtőhőmérsékleten tárolni.

Johnson & Johnson: nincs egyértelmű bizonyíték az összefüggésre

A Janssen anyavállalata, a Johnson & Johnson vállalat képviselői nyilatkozatukban leszögezték, természetesen számukra is elsődleges prioritás a biztonság, és ígéretet tettek arra, hogy "minden nemkívánatos eseményről szóló jelentést" megosztanak az egészségügyi hatóságokkal.

Hozzátették:

"Jelenleg nem állapítottak meg egyértelmű ok-okozati összefüggést e ritka események és a Janssen (J&J) Covid-19 vakcina között".

Ennek ellenére úgy döntöttek, késleltetik az oltóanyag Európába szállítását.

Hazánk épp a mai napon kapta meg az első Janssen vakcinaszállítmányt

Az első szállítmány összesen 28.800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.

A szállítmány Belgiumból fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta, a tervek szerint a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást a regisztráltak körében.

A Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához. Mint mondta, ez az oltóanyag az orosz Szputnyik-oltóanyag első komponenséhez hasonló.

Az egy adagos oltóanyag 18 éven felüliek beoltására alkalmas, és köztük a krónikus betegek is megkaphatják. Jelezte, a beoltottak 14 nap után már védettnek minősülnek.

Hasonló vérrögképződési aggodalmak vetődtek fel a közelmúltban számos európai országban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban, mellyel kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség megállapította, hogy bár van összefüggés az oltóanyag és az esetek között, rendkívül ritka a mellékhatás, és a vakcina továbbra is hatékony fegyver a vírus ellen.

(CNN/Hetek) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!