Kutatás: az Egyesült Államokban a legmegengedőbbek a kiskorúak nemváltására vonatkozó törvények
Kutatás: az Egyesült Államokban a legmegengedőbbek a kiskorúak nemváltására vonatkozó törvények

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 23.
Az amerikai gyerekek sokkal könnyebben hozzáférnek a pubertásblokkolókhoz, és alávethetik magukat a nemváltó műtéteknek a helyi törvények miatt, mint bármelyik európai országban – állapította meg egy egészségügyi szakembereket tömörítő szervezet.

Valószínűleg a modern idők legnagyobb egészségügyi és etikai botrányával van dolgunk. A transzneműséggel kapcsolatos orvoslás óriási üzlet, és azok a fiatalok, akik most nemet váltanak, életük végéig orvosi kezelésre szoruló páciensek lesznek, a következő 60 évben vagy még tovább”

- nyilatkozta Dr. William Malone endokrinológus.

Az egészségügyi szakember szerint az Egyesült Államokban olyan politikai környezet alakult ki, hogy az orvosok már nem merik kritizálni a tudományosan kockázatos beavatkozásokat, mert attól tartanak, hogy a társadalom megbélyegzi őket, vagy politikai következményei lesznek a véleménynyilvánításuknak.

Az amerikai fiatalok körében nagyon elterjedtek a mentális betegségek, és az USA-ban mégis a nemváltó műtétekben látják a megoldást a problémára. A Biden-kormány az "életmentő ellátás" kategóriájába sorolja a nemváltó kezeléseket, miközben több európai ország pont az ellenkező irányba halad.

Ahogy arról beszámoltunk, tavaly végez vetettek Nagy-Britanniában a nemváltó beavatkozásoknak, és bezárt a hírhedt brit nemváltó klinika, miután több pert indítottak az intézmény ellen, és sok szülő felháborodott a Tavistock klinika tevékenységei miatt.

Egy független vizsgálat megállapította, hogy a nemváltó kezelések és műtétek sokkal nagyobb kockázatot hordoznak, mint amiről a közvélemény tájékoztatva volt, és a kezeléseknek magukat alávető fiatalok sem voltak tisztában azzal, hogy milyen élethosszig tartó következményei lesznek, ha hormonkezelést kapnak.

Finnországban 2020 óta inkább pszichoterápiával igyekeznek kezelni a nemükben bizonytalan fiatalokat ahelyett, hogy az életüket megváltoztató beavatkozásokra buzdítanák őket.

A svéd nemzeti egészségügyi és jóléti bizottság szintén visszakozott, és legutóbb a nemváltó műtétek veszélyeire figyelmeztették az egészségügyi szakembereket, és felszólították a dolgozókat, hogy körültekintően járjanak el a tinik nemváltásával kapcsolatban, mert ezen a téren nagyon kevés tapasztalat és tudás áll rendelkezésre.

Ezzel teljesen ellentétes tendencia figyelhető meg Spanyolországban, ahol tavaly év végén olyan törvényt szavazott meg a parlament, amely lehetővé teszi, hogy akár 12 éves gyerekek is kérvényezzék a nemváltó beavatkozásokat, és 16 éves kortól harmadik fél jóváhagyására sincs szükség ehhez.

(Fox News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!