Különös jelzéseket küld a csillagközi térből az emberiség legtávolabbi űrszondája
A Voyager-1 űrszonda 45 éve indult útnak és 10 éve a Naprendszert is elhagyta
Különös jelzéseket küld a csillagközi térből az emberiség legtávolabbi űrszondája

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 24.
A NASA 1977. szeptember 5-én indította útnak a Voyager-1 űrszondát a világűrbe. 45 év múltán – a csillagászok legnagyobb megdöbbenésére – még mindig küldi a jeleket, miközben a Naprendszert is a háta mögött hagyta. A visszaküldött rejtélyes üzeneteket azonban a tudósok nehezen tudják értelmezni.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ez a kis „rejtély” valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy az űrszonda a legtávolabbi ember alkotta objektum az űrben, mely csaknem fél évszázada teljesít szolgálatot.

A Földtől jelenleg 14,5 milliárd mérföldre található Voyager-1 még 2012-ben haladt át a heliopauzán, vagyis azon a határterületen, ahol a Napunkból származó napszél és a csillagközi térben lévő gázanyag, vagyis maga a csillagközi tér találkozik.

Ez azt jelenti, hogy a Voyager-1 immár egy évtizede a Tejútrendszer csillagközi tereiben mozog és onnan küld vissza jelzéseit a Földre.

„A csillagközi űrszonda rendesen működik, fogadja és végre is hajtja a Földről küldött parancsokat, továbbá tudományos adatokat gyűjt be és küld vissza”

- olvasható a NASA honlapján.

Azonban a szonda vezérlőrendszerének (AACS) jelzései „nem tükrözik azt, ami a fedélzeten valójában történik”.

Látszólag ugyanis az AACS továbbra is működik, viszont az összes visszaküldött telemetriai adat hibás. Úgy tűnik, mintha véletlenszerűen generálták volna őket, vagy pedig fizikai lehetetlenségek soráról számolnának be.

Ez tehát számos kérdést felvet, melyekre egyelőre csak valószínű és kevésbé valószínű találgatások, illetve válaszok vannak. A NASA szakértői az űrszonda korával, illetve a csillagközi térrel magyarázzák a különös jelzéseket.

Suzanne Dodd, a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumának Voyager-1 és Voyager-2 projektmenedzsere nyilatkozatában elmondta, hogy

„A csillagközi űrben járunk – egy olyan, magas sugárzású környezetben, melyben korábban még egyetlen űrhajó sem repült. Nagy kihívások várnak a mérnöki csapat számára."

De leszögezte, hogy ha van mód a probléma megoldására, akkor a szakemberek megtalálják majd.

(Salon/Hetek)

 .

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!