Véget ért a kínai rakéta kálváriája: az Indiai-óceánba csapódtak darabjai
A törmelék nagy része már a légkörbe lépve elégett
Véget ért a kínai rakéta kálváriája: az Indiai-óceánba csapódtak darabjai

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 10.
A Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta darabjai az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a kínai állami média közlése szerint. A törmelék nagy része már a légkörben elégett, a vízbe csapódó darabok szerencsére sérülést nem okoztak.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt.

"A legtöbb törmelék a légkörbe visszaérve el fog égni csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba"

- idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

Kína a rakétával április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

Amerikai katonai illetékesek korábban közölték: a múlt héten fellőtt kínai rakéta ellenőrizetlen visszatérését a Földre nyomon követi az amerikai űrparancsnokság. Mint elmondták, a Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa még a hét elején felidézte, hogy legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

(Hetek/GlobalTimes)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!