Második világháborús hősnő előtt tisztelegtek izraeli ejtőernyősök
Szenes hanna a második világháború alatt igyekezett megakadályozni a magyar zsidók deportálását, de a nyilasok elkapták
Második világháborús hősnő előtt tisztelegtek izraeli ejtőernyősök

Forrás: Twitter/Israel Defense Forces

2021. 07. 21.
Nemzetközi ejtőernyős ugrásra került sor Szenes Hanna születésének 100. évfordulóján Szlovéniában, melyen izraeli, magyar, szlovén, horvát és angol ejtőernyősök vettek részt. Hanna a második világháború alatt tagja volt egy olyan csoportnak, melyet az angol hadsereg arra képzett ki, hogy megpróbálja megakadályozni a magyar zsidók deportálását. A fiatal lányt a nyilasok később elfogták és sortűzzel kivégezték.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Körülbelül 100 izraeli ejtőernyős vett részt kedden reggel egy nemzetközi ejtőernyős ugráson Szlovéniában, az "egek villáma” küldöttség részeként.  Az ugrást az állam megalakulása előtti zsidó ejtőernyősök emlékének szentelték, akiket nácik által ellenőrzött területekre ugrottak, hogy a második világháború a szövetséges erők mellett harcoljanak és megmentség a magyar zsidókat.

A történelmi ugrást a szlovén katonai repülőtéren hajtották végre, közel ahhoz a helyhez, ahol Szenes Hanna 77 évvel ezelőtt ejtőernyővel a nácik által megszállt Európába érkezett.

Hétfőn az első szakaszban nyolc izraeli ejtőernyős ugrott ki 12 000 láb magasságából. Az ugrásokat több körben végezték, és négy másik ország ejtőernyősei – Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Anglia – is részt vettek benne. A második szakaszt kedden reggel hajtották végre, a küldöttség tagjai közül mintegy százan, beleértve az Izraeli Védelmi Erők hadtestjének vezetői, Itai Virov vezérőrnagy és az ejtőernyős dandár parancsnoka, Juvál Gaz alezredes is. 

A földet érés után után az ejtőernyősök olyan erdőkön vágtak keresztül, amelyek a háború alatt partizánharcosok otthonául szolgáltak, majd az eredeti ejtőernyősök útvonalát követve a közeli Semič városába folytatták útjukat.

Ezután különleges ceremónia keretében egyedi villámcsapásos kitűzőt kaptak az ejtőernyősök. A villám szimbólum, amely a küldöttség nevének inspirációja is, Szenes által írt ikonikus „Egy séta Caesareaba” című versre való hivatkozás, amely magában foglalja a „barak hasamajim” kifejezést, amely fordításban annyit tesz „az ég villáma”.

Szenes Hanna (Anikó) Budapesten született 1921-ben és a 30-as évek magyar antiszemita légköre és a cionista mozgalom hatására 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába. A második világháború végén tagja volt egy kis csoportnak, melyet az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. 1944 júniusában, a magyar határ átlépésekor a magyar hatóságok azonnal letartóztatták, és a magyar nyilas katonai ügyészség halálra ítélte.

Mindössze 23 éves volt, amikor 1944. november 7-én Budapesten, a Margit körúti börtön udvarán sortűzzel kivégezték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és a jeruzsálemi Herzl-hegyen temették el.

(ÚjKelet/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!