Koronavírusos Emmanuel Macron
A francia államfő, akinek egyelőre enyhe tünetei vannak, hétnapos karanténba vonul
Koronavírusos Emmanuel Macron

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 17.
Pozitív lett a koronavírustesztje Emmanuel Macron francia államfőnek, jelentette be hivatala. A 42 éves Macron azután kérte a tesztet, hogy az első, enyhe tüneteket elkezdte tapasztalni magán, most pedig hétnapos karanténba vonul, áll az Élysée-palota nyilatkozatában.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az elnök ettől függetlenül továbbra is ellátja hivatalos feladatait, és tovább igazgatja az országot. 

Franciaországban a héten vezettek be éjszakai kijárási tilalmat a járvány megfékezése érdekében. A pandémia kezdete óta kétmillió fertőzést és közel 60 ezer, 59400 halálesetet regisztráltak az országban a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

"A köztársaság elnökét Covid-19-el diagnosztizálták a mai napon"

- jelentette be az Élysée-palota csütörtök reggel. A diagnózishoz vezető tesztet a Macron által tapasztalt első tünetek után végezték el. 

Egyelőre nem tudni, hogy az elnök hogyan kaphatta el a vírust, de hivatala elindította a kontaktkutatást, hogy azonosítsanak mindenkit, akivel szoros kapcsolatba került a közelmúltban. 

A köztársasági elnök kontakszemélyei közül Jean Castex miniszterelnök és Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke is bejelentette, hogy hétnapos karanténba vonul. Feltehetően a kormány több tagja is hasonló bejelentést tesz a nap folyamán, miután a szerdai kormányülésen valamennyi miniszter Emmanuel Macron közelében lehetett.

Az elnöki hivatal azt is közölte, hogy az államfő feleségének, Brigitte Macronnak nincs semmilyen tünete, de ő is karanténba vonult. Őt legutóbb kedden tesztelték koronavírusra, mielőtt látogatást tett a párizsi Saint-Louis kórház gyerekosztályán.

Macron csak egy a koronavírussal megfertőződött világvezetők listájában. Októberben Donald Trump amerikai elnöknek és feleségének lett pozitív a tesztje, és ezután három napra kórházba is került. Boris Johnson brit miniszterelnök még márciusban került intenzív-osztályra, miután elkapta a betegséget. 

Az elnöki szóvivő megerősítette, hogy a francia államfő minden diplomáciai útját törölte. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!