Kormányinfó: néhány héten belül jelentős enyhítések jöhetnek
Az átoltottságtól teszik majd függővé a lazításokat
Kormányinfó: néhány héten belül jelentős enyhítések jöhetnek

Forrás: Facebook /Magyarország Kormánya

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány döntéseit és válaszolt a sajtó kérdéseire. Gulyás  szerint közel vagyunk a járvány harmadik csúcsához, a pesszimista elemzések alapján március végére érjük el azt.

A védőoltás a járvány elleni küzdelem legfőbb fegyvere: az Unióban második helyen állunk a lakosság átoltottságában, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. A járvány számai rendkívül rosszak, de van még egészségügyi kapacitás: 11 ezer szabad kórházi ágy és 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van. – tájékoztatott a miniszter.

„Ha kellően sokat oltunk, akkor nem lesz negyedik hullám.”

Gulyás beszámolt arról, hogy a nyitásról szóló konzultáció nagyon népszerű volt, az eredményeket hétvégén hozzák nyilvánosságra. Elmondta, hogy

ugyan nincs itt a lazítás ideje, de közel vagyunk ahhoz, hogy a nyitást megkezdhessük.

A kormány további intézkedéseit Orbán Viktor miniszterelnök jelenti majd be péntek reggel.

Aki akár oltást kapott, akár a betegségből felépült, az védettségi igazolványt kap postán - mondta Gulyás Gergely. Elmondta, hogy újabb oltásbeszerzések is folyamatban vannak, melyekről a szerződéskötést követően adnak tájékoztatást. Az AstraZeneca vakcináról is elismerően nyilatkozott, és elmondta, Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinával olt.

Később egy kérdésre elmondta, a legrosszabb vakcina is lényegesen kevésbé veszélyes, mint maga a betegség. Egy másik kérdésre azt is közölte, hogy senki nem halt meg Magyarországon az AstraZeneca-oltás után.

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, hogy nagyon nehéz megjósolni, mikor lehet fellélegzés, azonban néhány héten belül jelentős enyhítő intézkedések jöhetnek.

„Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából”

Nincs elég vakcina – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy szívesen egyeztet az oltópontokról a kormány, de ha egy polgármester csak oltópontot ajánl fel azzal nem tudnak mit kezdeni. A kormány örül annak, ha a települések közreműködnek az oltásban, de „ez nem a politikai haszonszerzés ideje”. Remélhetőleg április-májusra lesz elég vakcina.

A legidősebbek beoltása a legfontosabb, a tanárokat külön terv alapján nem fogják oltani, azonban 4500 bírót és ügyészt már beoltottak.

Védettségi igazolványok postázása folyamatban van a védettségi igazolványok által nyújtott kedvezményekről nincsen még döntés. 

Nem rangsorolonak a betegek között

Gulyás hazugságnak nevezte, hogy egyes kórházak rangsorolnának a betegek között. Elmondta, az nem lenne helyes, ha tévétársaságok katasztrófaturistaként forgatnának a kórházakban, de az orvosok sokat nyilatkoznak a sajtónak.

A cigányság sem marad ki az oltásból

Gulyás azt mondta, hogy a Reuterssel szemben a magyar kormány nem gondolja, hogy a cigányság analfabéta lenne, a magyarországi cigányság oltása is fontos, de az idősebb korosztályba kevesebben tartoznak, ezért az ő oltottságuk alacsonyabb lehet. Amikor eljutunk oda, hogy a fiatalabbak is oltakozni tudnak, akkor a cigányságnak is szükséges ebben részt vennie - tette hozzá. A helyi önkormányzatok is segítséget nyújtanak ebben.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!