Bejelentették: itt a koronavírus harmadik hulláma
Országos tisztifőorvos: a harmadik hullám kezdetén vagyunk
Bejelentették: itt a koronavírus harmadik hulláma

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 18.
A harmadik hullám elkezdődött – válaszolta Müller Cecília az újságírók kérdésére az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta: napokkal ezelőtt detektálták, hogy újra megnövekedett az új koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt napon 2835 új fertőzöttek száma.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy 104 beteget veszítettünk el.

Az elhunytak között 3 százalékban találtak olyanokat, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek.

A kórházakban fokozatosan emelkedik az ápoltak száma, ahogyan a lélegeztetett betegek száma is nő. Ezek arra figyelmeztetnek, hogy„a járvány zajlik”, a számok emelkednek.A járvány harmadik hulláma már zajlik Magyarországon, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is – válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Mivel megemelkedett a fertőzöttek száma, három helyen ismét szolgálatba álltak a szűrőbuszok.

A buszok 9 és 17 óra között várják azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk előjegyzett koronavírus-szűrésre. Akinek pozitív lesz az eredménye, haladéktalanul haza kell térnie és karanténba kell vonulnia.

Az egynapos műtéti beavatkozásokhoz szükséges PCR-tesztek ingyenesek"- mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

A kínai vakcináról

A Nemzeti Népegészségügyi Központban már vizsgálják a vakcina beadhatóságát. A tiszti főorvos szavaiból kiderült: igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb adható legyen az oltóanyag.

Aki korábban nem igényelt vakcinát, de az oltási csoportja már sorra került, az is jelentkezhet utólag az oltásra.

Müller Cecília elmondta: korábban csak részdokumentumokat kaptak a kínai Sinopharm vakcinához, de már minden dokumentum megérkezett. A kínai egy elölt vírust tartalmazó vakcina, hasonló az influenza-oltáshoz.

Késő este újabb AstraZeneca szállítmány érkezik, azonban a várt 88 ezer helyett csak 83 ezer ampulla jön, ezeket a háziorvosok kapják meg.

Cikkünk frissül

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!