Kína külkereskedelme továbbra is a világ helyreállásának mozgatórugója
Kína külkereskedelme továbbra is a világ helyreállásának mozgatórugója

A kínai Lianyungang kikötő(Fotó: China Media Group)

Az egész év során a kínai import és az export összértéke rekordszintet ért el; a nemzetközi piaci részesedés mértéke minden eddiginél nagyobb szintre emelkedett. A Kínai Vámügyi Főigazgatóság által 14-én kiadott 2020-as kínai külkereskedelmi jelentés meglehetősen figyelemfelkeltő. A világot megzavaró új koronavírus-járvány és a határokon átnyúló kereskedelem hirtelen zsugorodása kapcsán a nehezen elért eredmény erőteljesen elősegítette a globális ipari és ellátási lánc fellendülését. (x)

2020-ban Kínában a járványmegelőzés hatékony összehangolása, valamint a munka és a termelés újrakezdése miatt a kínai külkereskedelem gyorsan stabilizálódott, miután az első negyedévben éles ingadozás volt tapasztalható, az import és az export nagysága pedig folyamatosan nőtt. A statisztikák azt mutatják, hogy az árukereskedelem importjának és exportjának teljes értéke az egész évben elérte a 32,16 billió RMB-t, ami 1,9 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Kína lett az egyetlen olyan jelentős gazdaság a világon, amely 2020-ban pozitív növekedést tudott elérni az árukereskedelemben.

„A megrendelések növekedése az egész évben (2020) meghaladta a 30 százalékot.” Zhong Sheming, a bútorgyár vezetője Shunde-ban (Kína, Guangdong) a kínai központi rádiónak és televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a gyár exportrendeléseit júniusig tervezték.

A külkereskedelmi vállalatok egyre több megrendelése mögött a „Made in China” termékek iránti növekvő kereslet áll a globális piacon. Különösen a járványmegelőzési és a „háztartási termékek” iránti kereslet hajtotta Kína exportjának gyors növekedését.

Kína hivatalos adatai szerint 2020-ban a textíliák, az orvostechnikai eszközök és gyógyszerek exportja összesen 31 százalékkal nőtt. Tavaly márciustól tavaly év végéig Kína 224,2 milliárd maszkot exportált, mellyel Kínán kívül a világon mindenki számára csaknem 40 maszkot biztosított. Ezenkívül 2020-ban Kína hordozható számítógépek, táblagépek és háztartási gépek exportja összesen 22,1 százalékkal nőtt. Ezek az exportáruk nemcsak a világméretű járványmegelőzési termékek szükségleteinek betöltését garantálják, hanem a járvány idején kielégítik a világ lakosságának otthoni munkával kapcsolatos fogyasztási igényeit is, emellett Kína fontos hozzájárulást nyújt a járvány elleni globális küzdelemhez.

Az exportra szánt kész biciklik minőségellenőrzése
Az exportra szánt kész biciklik minőségellenőrzése   Fotó: China Media Group

Az import szempontjából Kína óriási piaci előnye fejlődési lehetőséget teremtett a világon. 2020-ban az erőforrás-alapú termékek, például a nyersolaj és a fémérc behozatala 7,3 százalékkal és 7 százalékkal, a mezőgazdasági termékek, például gabona és hús importja pedig 28 százalékkal illetve 60,4 százalékkal nőtt. A Reuters beszámolt arról, hogy Kína erőteljes gazdasági fellendülése tavaly decemberben ösztönözte a külföldi termékek iránti keresletet, és az import (amerikai dollárban kifejezett) növekedési üteme felgyorsult az előző hónaphoz képest, meghaladva a Reuters korábbi vizsgálatának várakozásait.

A rendkívüli 2020-as évben Kína külkereskedelme stabil növekedést és minőségi javulást ért el, amely elválaszthatatlan Kína gazdasági alapjaitól, és hasznot húz a kínai döntéshozók pontos politikájából és az összes kínai ember erőfeszítéséből. Ez nemcsak a kínai gazdaság erős kockázatkezelő és ellenálló képességét mutatja be, hanem megszilárdítja Kína fontos pozícióját a globális ipari és értékláncban. A WTO és más országok által közzétett adatok szerint 2020 első tíz hónapjában Kína nemzetközi piaci részesedése az import-exportból, az exportból és az importból elérte a rekord 12,8 százalékot, a 14,2 százalékot és a 11,5 százalékot.

Érdemes megemlíteni, hogy 2020-ban Kína és az első három kereskedelmi partnere, az ASEAN, az EU és az Egyesült Államok közötti teljes import és exportvolumen 7 százalékkal, 5,3 százalékkal és 8,8 százalékkal nőtt. Kína behozatala és kivitele az Övezet és Út menti országokba 9,37 billió jüan volt, ami 1 százalékos növekedést jelent. Kína továbbra is megszilárdítja a legnagyobb árukereskedelmi ország státuszát, Kína több fejlesztési osztalékot oszt meg globális kereskedelmi partnereivel.

Számos nemzetközi ügynökség előrejelzése szerint a kínai külkereskedelem növekedési lendülete várhatóan folytatódik az új évben is. Meg kell azonban jegyeznünk azt is, hogy a járvány és a külső környezet változásaiban még mindig sok a bizonytalanság. Ez azt is bizonyítja, hogy a mai erősen globalizált világban az országoknak össze kell fogni a járvány elleni küzdelemben, és elő kell mozdítaniuk a közös nyitottságot a globális ipari lánc és ellátási lánc fellendülésének felgyorsítása érdekében. Ebben a folyamatban Kína továbbra is határozottan támogatja a gazdasági globalizációt, teljesíti szerepét a világ legnagyobb árukereskedőjeként és a gazdasági fellendülés erejét folyamatosan továbbadja a világnak.

Összeállította: Dong Xuhui

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!