Sokszínű Hszincsiang - Útibeszámoló
Sokszínű Hszincsiang - Útibeszámoló

Általános iskolában tettünk látogatást Akesuban.(Forrás: China Media Group)

2020. 12. 31.
Az egyébként gyéren lakott hatalmas nagyságú autonóm terület Kína területének hatodát teszi ki és vidéki lakossága javarészt iszlám vallású ujgur, de élnek errefelé buddhista mandzsuk és sibék is. A China Media Group szervezésére utaztunk télen Hszincsiang Ujgur Autonóm Területre riporterek részvételével. (x)

Ürümcsi sokszínű, hiszen az utcákon lévő emberek az ország teljes etnikai keresztmetszetét felvonultatják. Ez Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, Ürümcsiben nagyjából 22 millióan élnek. Utunk első napján ide repültünk Pekingből. A város egy fontos gazdasági és logisztikai csomópont volt az egykori selyemúton és most is meghatározó szerepet játszik az Övezet és Út stratégiai kezdeményezésben. Ürümcsi fontos közigazgatási szerepe mellett a tartomány gazdasági központja is, ezért az 1990-es évek óta tartó gazdasági növekedéssel párhuzamosan nőtt a várost körülvevő urbanizált rész. Együtt Karamay és Korla városokkal a terület teljes ipari termelésének 64,5%-át állítják elő.

Délelőtt elindultunk meglátogatni egy logisztikai központot, mely egy kereskedelmi csomópont a nyugat és a kelet között vonattal lebonyolított kereskedelemben. Kína városaiból rengetegféle áru érkezik ide – mint például ruházati cikkek, elektronikai vagy műanyag termékek – és indul tovább innen a nyugati országok felé. 

ürümcsi
Shutterstock/Puzzlepix

A logisztikai központból egy autógyárba látogattunk. Az egyik guangzhoui márka, a GAC MOTOR modelljeinek gyártását tanulmányoztuk. Az autókat több gyártósoron szerelik össze, van olyan alkalmazott, aki az elektronikai berendezésekért, míg más a karosszériáért felelős. Mindenki szakember a maga területén. A különböző alkatrészeket, mint például a kocsiajtó, önjáró kis robotok szállítják az állomáshelyekre. A robotok nagyon intelligensek, mert ha a valamiféle akadály gördül eléjük, érzékelni tudják és azonnal megállnak. Útjukat a rakománnyal majd csak akkor folytatják, ha az akadály elhárult előlük. 

Ürümcsiben a harmadik állomásunk egy ujgur kenyeret készítő péküzem volt. Már messziről lehetett érezni a frissen sült naan (vagy náng, ez a helyi neve a kenyérnek) illatát. A kenyér ropogós és omlós. Többféle ízben készül. Az alap a szezámmagos naan, de van belőle paprikás, diós, mazsolás és a kedvencem, a rózsakrémes. Kissé édeskés-fanyar íze teszi különlegessé. Az üzemben ellestük a naan készítés technikáját és mi magunk és neki láttunk elkészíteni a saját ujgur kenyerünket. A naan lisztből, egy kis vízből, sóból és olajból készül. ezeket az összetevőket gyúrják egy maroknyi gombóccá. Amikor elkezdjük kinyújtani a kenyértésztát, nagyjából úgy, mint a pizzatésztát, akkor meg kell csipkedni egy kicsit a tészta szélét és egy hullámos peremet gyúrni a tésztának. Aztán mehet is az egész a sütőbe vagy, ha valakinek van, akkor a kemencébe. Az üzemben tejtermékeket is készítenek, kóstoltunk nagyon finom tejes teát, ami egy xinjiangi recept alapján készült. De volt még ott nagyon krémes állagú joghurt és tejből készült cukorka is.

A nap zárásaként a xingjiangi ’grand bazaarban’ tettünk egy sétát. A vásárban sokféle kézzel készült termék, húros hangszerek óriási választéka várja a vásárlókat és a turistákat, akik különböző ajándéktárgyakat, kendőket, teaféléket és szárított gyümölcsöket is belepakolhatnak a kosaraikba.

cmg
Szabó Erika, a China Media Group magyar szerkesztőségének volt munkatársa    Forrás: China Media Group

Két nappal később, reggel már Akesuban ébredtünk. Ez egy közepes méretű város a Hszincsiang Ujgur Autonóm Területen, nagyjából 700 ezer lakossal. Délelőtt a város egyik általános iskolájában tettünk látogatást. Az intézmény 1961-ben épült. Az egyik minősített pedagógus körbevezetett bennünket az iskolában és mesélt az életéről is. Mielőtt tanár lett, biokémiát hallgatott a hszincsiangi egyetemen, majd később Sanghajba ment tanulni. Ő maga egy szegényebb családból származik és már gyerekkorában eldöntötte, hogy tanár szeretne lenni és tanítani szeretné a gyerekeket, ha egyszer felnő. Ez az idő most elérkezett. Népszerű tanárnak számít a tanulók körében. Az iskolában tett látogatás után, csoportunkat saját otthonába invitálta a tanárnő. Nagyon sok finom fogással kínált bennünket. Számomra a legfinomabb a magyar mézes puszedlihez hasonló kissé fűszeres, édes sütemény volt. A tanárnő mesélt arról is, hogy a férjével mindig és mindenben támogatják egymást, két gyermekük van. 

Miután elbúcsúztunk a tanárnőtől, egy baozi, azaz húsos táskát készítő étterem tulajdonosához indultunk látogatóba. Ő és felesége határtalan kedvességgel fogadott bennünket. Meséltek egyebek közt arról, hogy a 8 fős alkalmazottal működő éttermük kormányzati támogatás nélkül nem élte volna túl a járvány alatti időszakot, amikor is 2 hónapra teljesen fel kellett hagyniuk a húsos táskák készítésével és be kellett zárniuk az éttermet. Megosztotta velünk azt is, hogy feleségével 4 gyermeket nevelnek és még egy másik fiatalnak is segítenek az egyetemi tanulmányainak szponzorálásában. A családlátogatás után meghívást kaptunk az étterembe, ami Aksu egyik frekventált helyén üzemel. Alig akadt szabad hely a falatozóban, olyan sokan voltak. A személyzet egy nagy tál frissen főzött húsos táskával várt bennünket. A baozi mellé gyümölcsteát is kínáltak. A kis húsos táskákat szójaszószba és csípős mártásba tunkoltuk, igazi finomság. Pár perc alatt szinte az összes baozi elfogyott.

Kucha egy ősi buddhista királyság volt a Selyemút egyik ágán, a Tarim-medencében található Taklamakan-sivatag északi pereme mentén és a Muzat folyótól délre. Ezen a településen nagy hagyománya van a zenének, így az ősi hangszerek nyomába eredtünk. A húros hangszereknek hatalmas múltjuk van. Az egyik múzeumban rawap és huxitaer hangszerekkel ismerkedtünk. Ezek kinézetre nagyon hasonlítanak az akusztikus gitárokhoz, méretre viszont kisebbek és hosszabb a nyak részük. Az egyik helyi hangszerkészítő mesterhez is ellátogattunk. A műhely három állomásán gőzerővel folyt a munka. Volt, aki faragott, volt, aki gyalult és olyan is, aki már a hangszerek végső megmunkálásán, például a festésen és a lakkozáson munkálkodott szorgosan. A helyiek egy rögtönzött műsorral is kedveskedtek nekünk. A férfiak különböző hangszereken zenéltek, míg a helyiek ujgur néptáncot adtak elő.

A frissen sült naan nevű kenyeret kóstoltam meg.
A frissen sült naan nevű kenyeret kóstoltam meg     Forrás: China Media Group

 Utunk során a helyi gasztronómiai specialitásokból is kaptunk egy kis ízelítőt. A kínai gasztronómia mellett ezen a területen különleges és igazán jellemző az ujgur konyha, amelynek egyik híres és kedvelt étele a dapandzsi, ami egyfajta átmenet a pörkölt és a paprikás csirke között. Az ujgur ételek jellemzője, hogy inkább tészta alapú, és kevesebb rizst használ. Jellegzetesebb ételeik a grillezett bárány, a különböző kebabok és a sült hal.

Nevezetes még a már említett ujgur kenyér, a naan, ami lehet szezámmagos, zöldséges, rózsakrémes és húsos. Nagyon híres a tésztalevesük is, amit forrón érdemes kanalazni. A tea és a kávé fogyasztásának is évszázados hagyományai vannak. A selyemúti kereskedő központba könnyedén eljutó tealevél és kávébab, megalapozta, hogy kávézók és teaházak működhessenek. Az ide betérő vendégek találkozhatnak arab, indiai és kínai teakülönlegességekkel. Helyi italkülönlegesség a tejes tea és a kancatejből készített joghurt.

Szabó Erika

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!