Öt kínai vakcina jár már a klinikai tesztelés harmadik fázisában
Öt kínai vakcina jár már a klinikai tesztelés harmadik fázisában

Fotó: China Media Group

Eddig öt különböző kínai koronavírus elleni oltóanyag lépett már a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszába, jelentette be Zheng Csongwej, a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság munkatársa és hozzátette: országa a világ élvonalába tartozik a koronavírus-vakcina kutatásban. (x)

Zheng Csongwej szerint a biztonság, a hatásfok és az ár tekintetében kiemelkedőek a kínai oltóanyagok, melyek tömeggyártása hamarosan elindul.

Az öt oltóanyagot a kínai állami tulajdonban levő SINOPHARM gyógyszervállalat, a pekingi SINOVAC, a Katonai Egészségügyi Akadémia, a CanSinoBIO részvénytársaság és az Anhui Zhifei Longcom biogyógyszergyártó fejlesztette ki. Az öt fajta kínai vakcina főleg a közel-keleti, a dél-amerikai és a délkelet-ázsiai országokban végezte a klinikai vizsgálatok harmadik fázisát. Az első tízezer önkéntes már szeptemberben kapott oltást, amelynek előzetes eredményét a közelmúltban folyamatosan hozták nyilvánosságra. 

Liu Csingzhen, a SINOPHARM vállalat vezérigazgatója erről így tájékoztat: „Jelenleg a SINOPHARM alá tartozó két fajta vakcina klinikai tesztelésének harmadik fázisa az Egyesült Arab Emírségekben, Jordániában, Peruban, Argentínában, Egyiptomban és tíz további országban folyik. Eddig körülbelül 50 ezren kaptak oltást. A végleges szám azonban várhatóan a 60 ezret is eléri majd.”

vakcina
Az Egyesült Arab Emírségek kormányfőjét kínai vakcinával oltják be     Forrás: China Medi Group

Az Egyesült Arab Emírségek fontos szerepet tölt be a kínai vakcinafejlesztésben. Az Egyesült Arab Emírségek Egészségügyi Minisztériuma és a Védelmi Minisztériuma napokkal korábban közölte, hogy a SINOPHARM terméke országában már megkapta a szükséges engedélyeztetést. A vakcina klinikai tesztelésének harmadik fázisában szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy hatékonysága 86 százalékos, jelentette ki Liu Csingzhen, hozzátéve: az oltóanyag biztonságos, ezzel kapcsolatban sem merültek fel problémák.

A közel-keleti országot követően októberben Indonézia is bejelentette, engedélyezi a kínai gyártmányú vakcinákat a rendkívüli helyzetben. 

A Bio Farma indonéz vakcinagyártó és a pekingi SINOVAC a vakcinák alkalmazásáról szerződést is aláírt, amelynek alapján 2020 decemberéig a SINOVAC 45 millió darab vakcina előállítására szükséges alapanyagot küld az indonéz partnerének, hogy a helyszínen készíthesse el az oltóanyagot. 

Joko Widodo indonéz elnök nyilvános beszéde szerint országa a GDP százalékátarra fordítja majd, hogy 12 millió lakosának ingyenes oltást nyújtson, ami felbecsülhetetlen értéket jelent a nemzetközi fejlesztők számára. Az eddigi információk szerint a SINOVAC által fejlesztett vakcina mellett Indonézia még a kínai SINOPHARM-tól, a brit AstraZenecától és az amerikai Pfizertől igyekszik oltóanyagok beszerezni.

Ma Lidzsun, 49 éves kantoni húskereskedő a közelmúltban igénybe vette az ingyenes oltást. Mivel a húskereskedők külföldről importált hidegláncú élelmiszerek közelében dolgoznak, hamarabb kaphatnak oltást a írja elő a kínai kormány ide vonatkozó rendelete szerint. „Eddig kétszer oltottak be, mindkétszer ingyen. A vakcina semmilyen negatív hatással nem volt az egészségemre.” – tájékoztatott a kínai húseladó.
Becslések szerint körülbelül 600 millió darab kínai gyártmányú oltóanyag kerülhet  piacra a közeljövőben. 

Összeállította: An Xin

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!