Budapesti Kínai Kulturális Központ nyílik Szucsou város közreműködésével
Budapesti Kínai Kulturális Központ nyílik Szucsou város közreműködésével

A Budapesti Kínai Kulturális Központ jövőbeni székhelye(Fotó: China Media Group)

Mennyire áll közel egymáshoz a magyar és a hagyományos kínai kultúra? Kóstolt már tipikus kínai teát, vagy kipróbálta a kínai kalligráfiát, úgy hogy nem is tudta, mit ír? Számos ezekhez hasonló élményhez juthat a magyar hatóságnál 2020 júniusában regisztrált Budapesti Kínai Kulturális Központban, amelyet a kínai kulturális és turisztikai tárca a Szucsou városi kormányzat közreműködésével tervezett meg. A budapesti Városliget mellett hamarosan megnyíló ötemeletes fehér épület a magyarok a tradicionális kínai, különösen a Jangce folyó deltája kultúrájához való közeledését szolgálja majd. (x)

Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-,Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal (KRTIH) alelnöke a CMG tudósítójának elmondta, hogy a Kulturális és Turisztikai Minisztérium 2016 márciusában írta alá a megállapodást a városi kormányzattal a Budapesti Kínai Kulturális Központ létrehozásáról. Mindez meglátása szerint azért figyelemreméltó, mert a nemzeti hatóság első ízben kötött várossal ehhez hasonló megállapodást. A megállapodás szerint Szucsou város a központ dekorációjáért és működtetéséért, valamint a munkatársak kiküldéséért lesz felelős.

Hszü Weirong
 Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-, Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal alelnöke    Fotó: China Media Group

Hogy miért pont a Jangce folyó deltájában fekvő Szucsout jelölték ki erre a feladatra, és a városnak milyen előnye kínálkozik a hagyományos kínai kultúra terjesztéséből?

Csen Gao, a városi kormányzat külügyi irodájának vezetője válaszolt: „Európában 48 testvérvárosunk jött létre. Mint ismert, 2015-ben Kína és a közép- és kelet-európai országok IV. csúcstalálkozójának városunk adott otthont. Szucsou legismertebb jellegzetességei világhírű kertjei, amelyek bár területüket tekintve nem számítanak nagynak, tartalmilag viszont gazdagok. Ráadásul a nyitottság és befogadás a szucsoui kultúra kiemelt jellegzetessége, a mai világ fejlődési tendenciájával megegyezően.”

Csen Gao
Csen Gao, Szucsou városi kormányzat külügyi irodájának vezetője   Fotó: China Media Group 

Szucsouról a kínaiak többségének rendszerint egy kis folyó két partján zöld növényzet által övezett elegáns, fekete tetejű és fehér falú házak képe ugrik be. A keskeny folyó melletti teázóból az utcára a lágy ütemű helyi opera hangja szűrődik ki, amely gyakran ősi történetet mesél. Szucsou, mint 2500 éves múltú város, a Jangce folyó deltája kultúrájának egyik fontos bölcsője.

Csen Gao szerint a város kultúrájában mind a hagyományos művészetek, mind a klasszikus operák helyet kapnak. A hagyományokat és modern fejlettséget egyaránt ötvöző város az olívamag faragásról és a kalligráfiáról is híres. A szenvedélyes magyar nép, és világos vonásokkal rendelkező kultúrája jól kiegészíti a szocsui, illetve a Jangce folyó deltájának kultúráját – emelte ki a külügyi iroda vezetője.

Hszü Weirong, a szucsoui KRTIH alelnöke szerint a kulturális központ a hatósági regisztrációt követően már bizonyos programokat meg is szervezett, például a tavalyi tavaszünnep során helyi kulturális szervezetek közreműködésével holdsütemény-készítést szervezett a budapestieknek. „Tervünk alapján 2022 júniusára befejeződhet a dekorációs munka, és év végére meg is nyílhat központunk a magyar látogatók számára. 2025-ig három éven keresztül a Budapesti Kínai Kulturális Központ sokféle funkciót lát majd el az oktatás, kultúracsere, turisztika területén” - jelentette be az alelnök.

Szocsou
Pingjiang utca, Szucsou város egyik legjellegzetesebb antik utcája   Fotó: China Media Group

A központ fejlesztése kapcsán bizakodó várakozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy: „a Budapesti Kínai Kulturális Központ az ’Övezet és Út’ kezdeményezés alapján kedvező szerepet játszhat a közép- és kelet-európai országokban, hogy elsőosztályú kulturális intézetté fejlődik Magyarországon.”

Csen Gao pedig ekként vázolta fel a központ jövőképét: „azt tűzzük ki célul, hogy a kulturális központban a Jangce folyó deltája kultúrájának színe-java hódítsa meg a magyar közösséget. Az operaénekeseket és szellemi kulturális hagyaték továbbörökítőit tervezzük meghívni Kínából a központba, hogy élőben mutassák be a kínai kultúra vonzerejét és közvetítsék jó kívánságunkat magyar barátainknak. Jóllehet a munkatársak már a napokban megérkeztek Magyarországra, a COVID-19 járvány miatt még nem tudták hivatalosan megkezdeni munkájukat, de már nagyon várjuk.” 

Qin Liang

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!