Kína egy diktatúra: Kőkeményen válaszolt az őt lehazugozó kínai nagykövetnek Cornstein
Az amerikai nagykövet szerint a magyarok jól ismerik a diktatúrák természetét
Kína egy diktatúra: Kőkeményen válaszolt az őt lehazugozó kínai nagykövetnek Cornstein

Forrás: Dósa Győző

2020. 08. 01.
David B. Cornstein amerikai nagykövet reagált kínai kollégája Magyar Nemzetben publikált cikkére, amelyben hazugságnak minősítette Kínát bíráló kijelentéseit. Szóba kerültek az üldözött keresztények és ujgurok, a rossz minőségű védőfelszerelések, az elhallgatott járványhelyzet és a magyar nép történelmi tapasztalatai is.

Az ügy előzménye, hogy Kína budapesti nagykövete, Duan Jielong hazugságnak minősítette az amerikai nagykövet, David Cornstein M1-nek adott interjújában elhangzottakat. A Magyar Nemzetben publikált cikkében Jielong azt írja, nem igaz, hogy Kína felelős a világjárványért, mert az ország a szigorú intézkedéseibel időt nyert a világ számára, s a későbbiekben is védőeszközökkel és a tapasztalataival segítette a többi országot a vírus elleni küzdelemben. A kínai nagykövet ostorozta az Egyesült Államokat azért is, hogy a COVID-19-et "kínai vírusként" emlegették, megtámadták a WHO-t és az ujgur ügyben beavatkoznak az ország belügyeibe. Mindemellett méltatta Magyarországot, hogy segítséget nyújtottak Kínának a járvány kirobbanásakor.

Az amerikai nagykövet válasza

David Cornstein a budapesti amerikai nagykövetség oldalán reagált Jielong szavaira. Az amerikai nagykövet az alábbi bejegyzést tette közzé: 

"Az egyik legfontosabb dolog az életben az, hogy tudjuk, kik a barátaink, és kiben bízhatunk. Sikeres üzletemberként szívesen fordulok a számokhoz, ha támpontot keresek. A közvéleménykutatások világszerte azt mutatják, hogy az emberek nem igazán hiszik el azt, amit a Kínai Kommunista Párt mond.

De tősgyökeres New York-iként van egy másik dolog is, amire támaszkodom: a józan ész.  

Ez jutott eszembe, miközben a Kínai Népköztársaságot képviselő kollégám szavait olvastam. A kínai nagykövet „hazugságokként” aposztrofálta azokat a kőkemény tényeket, amelyeket a múlt héten az M1-nek adott interjúmban soroltam fel. Túlságosan is tisztelem ahhoz a magyar embereket, hogy kételkedjem benne, a józan eszükre hallgatva pontosan értik, mit képvisel az egyik oldalon egy kommunista diktatúra, és mit a szabadság és a demokrácia a másik oldalon.   

David B. Cornstein amerikai nagykövettel a Hetek által készített nagyinterjúját a lap aktuális számában olvashatják. Online itt lehet elérni a teljes cikket előfizetés esetén. 

Kristálytisztán állnak előttünk a kínai kommunista párt törekvései. Gondoljunk csak a keresztények, a muszlimok és mások tömeges üldözésére. Arra, hogyan üresítették ki a közelmúltban Hong Kong önállóságát.  Arra, mit tesznek a Kelet- és a Dél-kelet kínai tengeren, és persze ne feledjük, hogyan reagáltak a Covid-19-re.  Ahogyan Pompeo külügyminiszter fogalmazott nemrégen,

„Kína ma egyre növekvő mértékben autoriter rezsim otthon, és egyre inkább ellenséges a szabadsággal szemben mindenhol máshol.” 

 A magyar emberek nagyon is jól tudják saját történelmük révén, hogy a kommunista diktatúrák nemcsak belföldön, de külföldön is elnyomásra törekszenek, és létfontosságú információkat hallgatnak el a saját népük és a világ többi része elől.  

A sajtó és az egészségügyi dolgozók magyarországi jelentéseiből is kitűnt, hogy az állítólagosan a Kínai Kommunista Párt „ajándékaként” érkezett egészségügyi felszerelések túlárazottak és rossz minőségűek voltak.

A magyarok azt is pontosan értik, hogy a kommunista diktatúrákban működő nagyvállalatok, mint a Huawei vagy a ZTE, kötelesek teljesíteni kormányuk utasításait, és együttműködni a titkosszolgálatokkal. Szerintem a magyar emberek jól tudják, hogy lehet-e és kellene-e bízniuk az ilyen rezsimekben.  

A Hetek aktuális lapszámában interjút készítettünk egy Kínából elmenekült ujgur aktivistával is, aki korábban leleplezte Kína állami szintű szervkereskedelmét és az ujgur kisebbség rendszerszintű elnyomását. Online előfizetéssel a cikk itt olvasható el.

Az ember sikere és biztonsága az életben gyakran függ attól, kik a barátai.  Szerintem a magyar közvélemény döntse el maga, kik a jobb barátok az országuk, és országuk jövője szempontjából. Ez napról napra világosabbá válik: lehet a szabadságot és a demokráciát választani egyfelől, vagy a zsarnokságot és az önkényuralmat másfelől.

Biztosan tudom, hogy Magyarország és csodálatos, szabadságszerető népe melyiket választja majd."

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!