Kicsit megcsúszva, de leadta a népszavazási aláírásokat az ellenzék: 235-235 ezer gyűlt össze
Szinte kizárt, hogy a választás napján meg lehessen tartani a referendumot
Kicsit megcsúszva, de leadta a népszavazási aláírásokat az ellenzék: 235-235 ezer gyűlt össze

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

2022. 01. 21.
235 ezer ember aláírását adta le péntek reggel az ellenzéki összefogás Karácsony Gergely vezetésével a Nemzeti Választási Irodába. A főpolgármester által kezdeményezett 5 népszavazási kérdés közül végül csak kettőt sikerült az emberek elé tárni, a kezdeti várakozásokhoz képest később és kevesebb aláírást sikerült összegyűjteni, mint tervezték. 

Célegyenesbe ért az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése, a maguk elé támasztott december végi határidő helyett végül most pénteken sikerült lezárni az akciót, és a pedzegetett 250 ezer helyett 235 ezer ember aláírásával mentek a Nemzeti Választási Irodához az ellenzéki aktivisták. 

A kezdeti 5 kérdés helyett csak kettőben tudták az állampolgárok támogatását kérni: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az aláírásgyűjtés még december közepén indult és az eredeti tervek szerint április 3-ára tűzték volna ki, ezt célozta Szabó Tímea parlamenti javaslata is, hogy az országgyűlési választásokkal egyidőben lehessen népszavazást is tartani. Ezt végül a Fidesz használta ki, hiszen a gyermekvédelmi népszavazást a köztársasági elnök már ki is tűzte. (A jogszabályok szerint a kormánynak kezdeményezőként nem kell aláírásokat gyűjtenie.)

A Fudanról és az álláskeresési járadékról szóló népszavazás több okból is esélytelen az április 3-ai megtartásra. Egyrészt kérdés, hogy az összegyűlt 235 ezer aláírásból mennyit talál majd érvényesnek a Nemzeti Választási Iroda. Az összeszámolásra ráadásul 60 napja van az intézménynek, és onnan is még az országgyűlésnek kell azt jóváhagynia (ami egy ideig nem ülésezik), utána pedig még a köztársasági elnöknek is van ideje mérlegelni a dátum kitűzését. Szinte biztosan állítható tehát, hogy az ellenzék kicsúszott az időből, nincs már lehetőség keresztülvinni ennyi idő alatt az eredeti célkitűzést. 

Sajtótájékoztató a Kossuth téren

A Kossuth téren tartott péntek reggeli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester azt emelte ki: nem a Fudan Egyetem, hanem a diákváros megépítése a közérdek, akárcsak az, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején ne a maihoz hasonló, szűkmarkú rendszer vonatkozzon az álláskeresőkre.

Maga a parlamenti választás is egy népszavazás lesz arról, hogy véget vetünk az elmúlt évek politikájának, amely túszul ejtette az államot, és a magánérdeket képviselte a közérdek helyett

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Az akcióban részt vevők összefogásának és az aláírók nagy számának fontosságára hívta fel a figyelmet Orosz Anna (Momentum), Újbuda alpolgármestere, kijelentve, mindez azt mutatja, "nincsen olyan lehetetlen körülmény, amit ne tudnánk legyőzni, hogy ha arról van szó, hogy ezt a kormányt, ezt a rendszert megdöntsük".

Hátráltatott a kormány?

Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes azt mondta, annak dacára volt eredményes akciójuk, hogy a hatalom mindent elkövetett, hogy ne sikerüljön összegyűjteni az aláírásokat.

Arra kért mindenkit, hogy a választási kampányban ugyanilyen aktivitással támogassák az egyesült ellenzéket annak érdekében, hogy "egy új, demokratikus magyar kormánya legyen ennek az országnak".

A hazug kormányzati propagandával nem lehet elfedni a válságot; Magyarországon ma megélhetési válság van

- fogalmazott Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, aki szerint eközben a kormány azzal van elfoglalva, hogy saját maga és "haverjai" zsebét tömje.

Szabó Tímea szerint még van esély

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: a törvény által biztosított 120 helyett az ellenzék 30 nap alatt összegyűjtötte a referendum megtartásához szükséges számú aláírást, így a két kérdésben szerinte április 3-án az urnákhoz lehet szólítani a polgárokat.

Úgy értékelt: ha Áder János köztársasági elnök nem erre a napra - azaz az országgyűlési választással és a kormányoldal által kezdeményezett népszavazással egy időpontra - írja ki a referendumot,

"akkor a magyar emberek akaratával megy szembe".

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint az utóbbi napok eseményei azt mutatják, hogy mind aktuálisabbak az általuk népszavazásra bocsátani kívánt kérdések, hiszen "a fideszes kiváltságosok nyakló nélkül lopnak", miközben sajnálják a munka nélkül maradtaktól az álláskeresési járadékot, s kínai egyetemet építenének, míg ellehetetlenítik a vidéki diákok fővárosban tanulását.

Üzent a karanténból Márki-Zay Péter is

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, "az összefogásnak hatalmas ereje van, és ez az erő fogja elsöpörni áprilisban Orbán Viktort és bandáját".

Levélben köszöntötte az egybegyűlteket Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Arról írt,

Orbán Viktornak 133, az ellenzéknek viszont 235 ezer bátor embere van,

utóbbiak lehetővé tették, hogy az előválasztás után újabb lépést tegyenek az összefogás pártjai.

Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről szól majd: Fidesz vagy nem Fidesz - jelentette ki.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!