Izraeli szakértő: Oroszország egy lépésre áll az atomfegyver bevetésétől
Izraeli szakértő: Oroszország egy lépésre áll az atomfegyver bevetésétől

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 06.
Az orosz taktikai atomfegyverek bevetését egy légköri nukleáris robbantás előzheti meg közvetlenül – állította Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang biztonságpolitikai podcastjában.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az Israel Democracy Institute elemzője szerint az ukrán-orosz háború eddigi szakaszában a Kreml minden figyelmeztető lépést megtett már: tartottak nukleáris hadgyakorlatot, előretolt állásokba helyezték az atomrakétákat, ballisztikus rakétakísérlet hajtottak végre és számos nyilatkozatban elemezték az atomcsapás lehetőségét.

A konvencionális fegyverekkel az országot ért súlyos fenyegetéssel szemben az orosz katonai doktrinában évtizedek óta szerepel a nukleáris fegyverek bevetésének a lehetősége, ez nem csak atomcsapásra adott válasz lehet.

Király Tamás műsorvezető kérdésére – miszerint szükségszerű-e, hogy az ukrán válság atomfegyverek bevetéséig fajuljon? – a szakértő elmondta, hogy erre két esetben kerülhet sor:

ha Oroszországot megalázó vereség fenyegetné vagy pedig épp ellenkezőleg, ha teljes győzelem küszöbére kerülne,

vagyis eljutna Lengyelország és a NATO érdekszféra határáig. Abban az esetben, ha az elhúzódó háborút nem sikerülne kompromisszumokkal lezárni, akkor radikálisan megnőhet egy nukleáris csapás, valamint egy világháború esélye. 

„Az atomfegyverek bevetésének több forgatókönyve lehet: vannak taktikai atomfegyverek, amelyek hatóköre korlátozott, vannak neutronbombák, amelyek az élő erőt pusztítják el, vannak elektromágneses impulzus bombák, amelyek az elektromos infrastruktúrát üti ki és vannak termonukleáris fegyverek, amelyek kiterjedt totális pusztító hatásúak. "

Robert C. Castel szerint Ukrajnának fel kellene ismernie azt, az Egyesült Államok és a NATO „kihelyezett háborúját” vívja Oroszország ellen, és ez nagy kihívás Zelenszkij elnök számára is. Ő ugyanis eddig azt a szerepet játssza, amint a nyugati hatalmak elvárnak tőle, de ezt egyre nehezebb fenntartani, mert a háború Ukrajna szempontjából hatalmas áldozatokkal jár. 

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!