Infláció: Orbán Viktor utasította a pénzügyminisztert 
Felére kell csökkenteni a pénzromlást
Infláció: Orbán Viktor utasította a pénzügyminisztert 

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

2022. 10. 14.
Az infláció legalább megfelezésére kérte jövő év végére a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert a miniszterelnök. Erről a Kossuth Rádióban beszélt szokásos pénteki interjújában Orbán Viktor, aki szerint még demokrácia van Európában, de a szankciókat nem demokratikus módon vezették be.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában azt hangsúlyozta: a jelenlegi egy szankciós infláció, ha az Európai Unió belátná ezt, akkor napokon belül a felére eshetne vissza néhány termék, így az energia ára.

Szerinte a legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyet ölbe tett kézzel. Hozzátette: a jelenlegi kormánynak van gyakorlata a pénzromlás kezelésében, hiszen 1998-ban is 10-15 százalékos inflációt örököltek.

Leszögezte, hogy a kormány foglalkozik a kérdéssel, megkérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre legalább a felére csökkentsék az inflációt.

A miniszterelnök közölte, mivel a pénzromlás a családokat tartalékaik felélésére kényszeríti, az ellene való küzdelem "valójában egy családvédelmi intézkedéssorozat".

A tűzszünet lenne az igazi megoldás

A miniszterelnök tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán fél között. Azzal érvelt, hogy ez hozná el a gazdasági megkönnyebbülést, mert amíg a háború tart, és a nyugat szankciókkal válaszol rá, sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkeni.

Azt mondta, Brüsszelben a szankciókat "elszúrták", azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak.

A végső megoldást a magas energiaárakkal szemben az jelentené, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától - fogalmazott Orbán Viktor, jelezve, ezért nagyon sokat kell még küzdeni.

Egyelőre még demokrácia van

Magyarországon szokás, hogy megtaláljuk a politikai eszközét annak, hogy egy többségi vagy egy teljes nemzeti egyetértést hozzunk létre, amivel aztán a kormány sokkal jobban tud gazdálkodni a brüsszeli csatákban, mintha ez nem lenne a kezében - érvelt a most induló nemzeti konzultáció mellett Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, az Oroszország elleni szankciókat nem demokratikus módon vezették be, az a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntése volt.

Orbán Viktor hozzátette, egyelőre még demokrácia van Európában, és számít, hogy mit gondolnak az emberek. Magyarországon rendszeresen megkérdezik, a döntésekbe is bevonják az embereket "a legnehezebb európai kérdésekben", legyen szó a migrációról, a koronavírus-járvány kezeléséről vagy a jelenlegi szankciókról - mutatott rá a miniszterelnök.

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!