Ilyen lenne az Európai Egyesült Államok
A Verhofstadt-terv szerint „Magyarország Európa szégyene”
Ilyen lenne az Európai Egyesült Államok

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 21.
„A jövő Európája nem nyugodhat a nemzeti identitáson. A ma Európája, a nemzetek Európája a múlt relikviája; gyakorlatilag halott, már csak amiatt is, mert nem képes megfelelni a most élő emberek igényeinek” – írja Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök az Európai Egyesült Államok létrehozását sürgető könyvében. Verhofstadt dermesztő víziója nem csak nemzeti identitást törölné el a jövő Európájból, hanem a vallási és történelmi tradíciókat is. 

A veterán európai politikus „Európa utolsó esélye: Miért kell az európai nemzeteknek egy tökéletesebb uniót alkotniuk” (Europe’s Last Chance: Why the European States Must Form a More Perfect Union, Basic Books, 2017) című programadó művét, amely feketén-fehéren bemutatja, milyen jövő várna ránk az Európai Egyesült Államokban. 

Verhofstadt egyértelműen megnevezi, kit tekint ellenségnek:

„Ha tetszik, ha nem – írja – világos döntés előtt állunk: vagy újra behódolunk az identitás erősödésének, vagy nyíltan harcba szállunk ellene.”

A szerző azt is megnevezi, hogy kit tekint tervével szemben a legnagyobb ellenségnek: Magyarországot. A könyvben egy teljes fejezet foglalkozik hazánkkal: A magyar szégyen (The Hungarian Disgrace) címmel.

Az Európai Egyesült Államok amerikai mintára épülne. Élén egyetlen, erős jogkörrel rendelkező szövetségi elnök állna és egy közvetlenül, a teljes európai lakosság által választott kongresszus állna, amely kötelező törvényeket alkotnak a tagállamok számára. 

A nemzeti képviselet kizárólag a felsőházra (szenátusra) korlátozódik, amelybe a tagállamok delegálhatnak képviselőket. A szenátusnak azonban csak véleményezési joga lenne a parlamenttel szemben.
Verhofstadt szerint a nemzetek feletti szövetségi állam nem csak a döntéshozatalt tenné radikálisan egyszerűbbé, hanem

„mindenekelőtt azt jelenti, hogy megszabadulhatunk az állandó belső gyötrelemtől, a nacionalista téveszmétől, ami a mai napig kísérti Európát.”

Az Európai Egyesült Államokban nem lehetne törvénybe iktatni olyan különbségtételeket, amelyek megszabják, mi számít tradicionálisan családnak és mi nem. Tilos lenne nemzeti örökségre, történelmi tradíciókra, többségi vallási meggyőződésre hivatkozni. A pluralizmus alapján minden nyelvet, minden kultúrát, minden életformát, minden vallást ugyanolyan tisztelettel kell tekinteni – mindenhol.

A volt belga miniszterelnök azt állítja, hogy tervének legnagyobb akadálya Magyarország.

„A magyar szégyen” című rész egyértelművé teszi, kit tekint ma Verhofstadt fő ellenségnek terve számára:

„Ha valaki meg akarja érteni, hogy milyen veszélyes eltolódás zajlott le Európában – a demokráciából az autokrácia, az emberi jogok diadalától az állam újkeletű megerősödése felé – akkor nem kell mást keresnie, mint Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort.”

A Verhofstadt-terv részletei és a stratégia, amellyel a nemzetek feletti programot megvalósítanák a Hetek legfrissebb számában olvashatják.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!