Hszi Csin-ping megtekintette a téli olimpia helyszíneit 
Hszi Csin-ping megtekintette a téli olimpia helyszíneit 

Hszi Csin-ping megtekintette a téli olimpia helyszínét Pekingben(Fotó: China Media Group)

„A Peking–Zhangjiakou sport kulturális turisztikai övezet építésének felgyorsítását” hangsúlyozta Január 20-án Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár a 2022-es pekingi téli olimpia és a téli paralimpia előkészítésével kapcsolatos értekezletén. (x)

A főtitkár a párt és az ország stratégiai helyzetéből kiindulva tervezte meg a téli olimpia előkészületeit. Országos szinten „jelentős mérföldkőnek számító eseménynek tekintjük hazánk 14. ötéves tervének kezdeti időszakában”, hangzott el a bejelentéssel kapcsolatban. Regionális szinten többször hangsúlyozva lett, hogy „fontos intézkedés ez a Peking–Tianjin–Hebei összehangolt fejlesztési stratégia végrehajtására”.

Ezúttal a főtitkár hangsúlyozta a Peking–Zhangjiakou Sport Kulturális Turisztikai Övezet építésének felgyorsítását, amely új konnotációkat és kiindulópontot adott a Peking–Tianjin–Hebei összehangolt fejlesztésének nemzeti stratégiájába.

A pekingi téli olimpia előkészületeit érintő helyszíni látogatás keretében a főtitkár két napot töltött a három versenyterület vizsgálatával. Az általa megtekintett Taizicheng állomás Zhangjiakou versenyterületén helyezkedik el a világ első nagysebességű vasútállomása, amely közvetlenül kapcsolódik az olimpiai stadionhoz.

Az elmúlt években épült meg a Peking–Zhangjiakou gyorsvasút-vonal, ami jelentősen javította a két hely összeköttetését. A téli olimpia kapcsán kiépített egyórás életkör közelebb hozta Pekinget Zhanghoz.

A sport-, kulturális és turisztikai övezet létrehozásához az infrastruktúra gyors összekapcsolása mellett az innováció és az intézményi mechanizmusok, a szakpolitikai szolgáltatások, a piacfelügyelet stb. összehangolásának elősegítése, valamint az integrált fejlesztés magasabb követelményeinek biztosítása is szükséges volt.

A téli olimpia kapcsán a Peking–Zhangjiakou régió tovább mélyítette a gyakorlati együttműködést a közlekedés, a környezetvédelem, az ipar és a közszolgáltatások területén. A vonatkozó statisztikák szerint Zhangjiakou városában, a Chongli kerületben több mint 30 ezer ember dolgozik közvetlenül vagy közvetve a jég- és hóiparban, illetve az idegenforgalmban. 2019 májusában Chonglinak sikerült a szegénységtől sújtott megyék sorából is kikerülnie.

Az ipari átalakulás szempontjából Zhangjiakou több éven át keményen dolgozott az „ég kékebbé, a hegyek zöldebbé és a víz tisztábbá tételéért”. A feltörekvő iparágak fejlődése elősegítette az ipari szerkezet optimalizálását és korszerűsítését. A külvilág felé történő nyitás üteme is növekszik. 2019-ben Zhangjiakou befektetési tevékenységeket szervezett Európában, Amerikában, Hongkongban, Makaóban és más országokban és régiókban, és több mint 100 nagy projektet írt alá. A jég- és hóipar együttműködésének köszönhetően nagy előrelépést tett, és a jég- és hóeszközöket gyártó ipar is gyökeret vert.

Kína
Gyorskorcsolya ovális aréna   Fotó: China Media Group

A 2020-as kínai jég- és hóturisztikai fejlesztési jelentés szerint Kínában a jég- és hóturisták száma a 2018–2019-es szezonban elérte a 224 milliót, a kibocsátási érték skálája 800 milliárd jüan volt. 

A sport és kulturális turisztikai övezet megépítése a nagy események befogadására és a helyi fejlődés előmozdítására szolgáló, mindenki számára előnyös helyzet megvalósításának élénk példája lesz, és Jingzhang mellett más hasonló régiók számára is referenciaértékűvé válik.

A főtitkár többször hangsúlyozta, hogy „ha erős a sport, akkor egy ország erős, ha pedig egy ország erős, akkor a sport is erős.”

Szemleútján a főtitkár ismét rámutatott, hogy egy sporthatalom alapja a tömegsportban rejlik, ezért a pekingi téli olimpia és paralimpia megrendezésén keresztül népszerűsíteni kell Kína jég- és hósportját, különösképpen a hósportot. 

A sport nemcsak fogyasztói tevékenység, hanem kultúra és életforma is.

A 2008-as év olimpiai játékainak megrendezése a mozgást és a fitneszt egyre több kínai ember életstílusának egyikévé tette, a pekingi téli olimpia pedig elősegíti a jég- és hósportok népszerűsítését.

Kína új fejlődési szakaszba lépett, és az emberek igényei a jobb élet iránt napról napra nőnek. A modern szocialista ország teljes körű felépítésének új útjának megkezdésével, a Sporthatalom és az Egészséges Kína célkitűzéseinek irányításával, többszázmillió ember fitneszigénye töltődik majd be, és a sportkultúra fogalmát tovább fogják művelni. 

Összeállította: Dong Xuhui

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!