hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hszi Csin-ping kínai államelnök újévi köszöntője
Hszi Csin-ping kínai államelnök újévi köszöntője

Forrás: China Media Group

2020. 12. 31.
Az újév beköszöntekor Hszi Csin-ping kínai államelnök közzétette 2021-es köszöntőjét (x)

"Elvtársaink, Barátaink, Hölgyeim és Uraim! 

Köszöntöm Önöket Pekingben! Mindjárt belépünk a 2021-es esztendőbe, ebből az alkalomból újévi jókívánságaimat tolmácsolom mindenkinek.

2020 rendkívül abnormális év volt. Az új típusú koronavírus tüdőgyulladás-járvány váratlan kitörése óta a „nép az elsődleges, az élet a prioritás” eszmével adunk interpretációt az emberközi nagy szeretetről, „egységes erőfeszítéssel és kitartó akaraterővel” fogalmaztunk járványkezelési eposzt. A történelmi méretű nehézség előtt szemtanúi voltunk azoknak, hogy sokan a járvány fenyegetése ellenére is szentelték magukat a küzdelemnek, sokan síkraszálltak a járvány elleni közös harc mellett, és a hősnek bizonyultak föláldozták magukat a különböző helyeken, rengetegen viszont egymásra támaszkodva, egymást támogatva megható történeteket fogalmaztak. A fehér ruhás orvosoktól a nép katonáiig, az egészségügyi kutatóktól a különböző lakónegyedek dolgozóiig, az önkéntesektől az építőkig, a hetven éven fölüli idősöktől az 1990-es, 2000-es években született fiatalokig, számtalan lakos az életveszélyes misszió útjaira indult bátran, nagy szeretettel védték meg a  számukra ismeretlenek életét, egy-egy csepp erővel végül hatalmas erőt gyűjtöttek össze, amely az életünket védő acélfallá vált a járványtól. Egy-egy habozásmentes odaadó honfitársunk, egy-egy szívből jövő ápolás, egy-egy könnyekig megható pillanat mutatta meg számunkra élethűen a küzdelem szellemiségét.

A nagyság az egyszerűségből születik, a hősök a népből kerülnek ki. Bravó, mindenki! Egyúttal együttérzésemet fejezem ki mindazok iránt, akik megfertőződtek! Tisztelettel adózom az összes mindennapi hősnek! Büszke vagyok a nagy hazánkra és népünkre, glóriát érdemel az állhatatos önállóságra szóló  nemzeti szellemiségünk!

Akadályokkal szemben mutatkozik meg a bátorság, csiszolgatással formálódhat ki a fényes jáde. A járvány által okozott negatív hatások megfékezése során jelentős vívmányokat értünk el a gazdasági fejlődés koordinálásában. Országunk 13. ötéves fejlesztési terve eredményesen véget ért, a 14. ötéves tervet átfogóan kezdtük végrehajtani. Az új fejlődési irányelv gyorsabb tempóban alakul ki, a magas minőségű fejlesztéseket átfogóan végrehajtjuk. A világ fontos gazdasági nagyhatalmai közül hazánk elsőként valósított meg pozitív gazdasági fejlődést, 2020-ban a GDP várhatóan fellép a 100 billió jüanos új szintre. Nálunk egymást követő 17 éven át bőséges volt a gabonatermés. A Tianwen–1 és a Chang’e–5 elnevezésű űrhajók, és a legénységet hordozó Fendouzhe tengeralattjáró által végrehajtott tudományos expedíció nagy előrehaladásokat ért el. A Hainan-szigeti szabadkereskedelmi próbazóna nagyszabású fejlesztése folytatódik. Sikeresen védekeztünk a súlyos árvízkatasztrófa ellen, a nép és a hadsereg a nehézségekkel nem törődve, közös szívvel és lélekkel védekezett az árvíz ellen és megóvott minket a természeti csapástól, minden erővel azért küzdöttek, hogy minimalizálják a károkat. A 13 tartományi szintű területen tett szemleutam során örömmel láttam, hogy lelkiismeretesen végrehajtották a járványmegelőzési és -kezelési eljárásokat, minden percet kihasználva újból beindították a gyártást és a termelést, erőteljes kreatív és innovatív munkával dolgoznak. Hazánk minden sarkát jelképezi az önbizalom, az önállóság és a fáradhatatlan dinamika, mindenütt egy idővel versengő, élénk fejlődési arculat mutatkozik.

2020-ban történelmi teljesítményt értük el az átfogó jóléti társadalom kiépítésében, döntő győzelmet arattunk a szegénység felszámolását illetően. A végső támadás kürtszava is elhangzott a mélyszegénység elleni küzdelemben, és  meghódítottuk a szegénység legszilárdabb „fellegvárát”. Nyolc év alatt összesen majdnem 100 millió falusi jutott ki szegénységből a jelenlegi kritériumok alapján, 832 szegény megye került ki a szegénységből. Ezekben az években 14 rendkívül nyomorúságos körülmények közt élő vidéki területet látogatottam meg, az ottani lakosaink szilárd eltökéltsége, a szegények felzárkóztatásával foglalkozó számos alapszintű tisztviselő lelkes fáradozása gyakran merül fel emlékeimben. Meggyőződésem, hogy továbbra is síkraszállunk az eredeti szándékunk mellett, alaposan valóra váltjuk az útitervünket, hogy igyekezzünk felépíteni és élénkíteni a szép falvainkat, és tegyünk meg erőfeszítéseket az általánosan gazdag társadalom kialakítására .

Idén nagy pompával ünnepeltük Shenzhen és más gazdaságfejlesztési övezet kialakításának 40. évfordulóját, a sanghaji Pudong nyitott gazdaságfejlesztési zóna 30. évfordulóját. A tavaszi déli tengerparton és a színes Huangpu-folyó mentén sok gondolat és érzés merült fel a szívemben, a teszt- és próbaterületek már példamutató területekké változnak, amelyek úttörő munkát végeznek, jelenleg pedig irányítják a fejlődési utakat. A reform és nyitás politika fejlődési csodát hajtott végre, a jövőben még nagyobb erőfeszítésekkel mélyítsük el a reformot, szélesítsük a nyitást, alkossunk még több „tavaszi történetet”.
A nagy út nem elszigetelt, közös családunk a világ. Egy viharos évet eltöltve, más időszaknál jobban megértjük az emberiség sorsközösségének jelentését. Sok új és régi külföldi barátommal többször beszélgettem telefonon, több online értekezleten vettem részt, amelyek során legtöbbet egymás támogatásáról és a közös járvány-visszaszorításról beszélgettem. A járvány elleni küzdelmünk még sokáig tart és nehéz lesz. A világ minden népének vállvetbe kell harcolni, a nehézséggel szemben közösen kell kiállni, minél hamarabb szét kell oszlatnunk a járvány által okozott ködfelhőt, igyekeznünk kell egy szebb Földet építeni.
2021-ben lesz a Kínai Kommunista Párt megalakulásának 100. évfordulója. A százéves fejlődési utunk bonyolult és hatalmas, a százéves eredeti szándékunk még inkább megszilárdult. A sanghaji Shikumen lakóházból indultunk, a Jiaxing város déli taván levő kis vörös hajó, amelyen hordoztuk a nép által ránk ruházott küldetésünket és teljesítettük nemzetünk várakozásait, a veszélyes sziklákat elkerülve és ijesztő nagy hullámokon keresztül jutva végül egy Kínát irányító stabil és hatalmas hajóvá vált. Száz és ezer éves történelmi céllal a szívünkben, százévesen a legjobb életkorát éri el a párt. Az emberközpontú eszme mellett állunk, mindig kitartunk az eredeti szándékunk mellett, szilárdan teljesítjük a küldetésünket, a szélen lovagolva szétvágjuk a hullámokat, vitorlát bontva a jövőbe hajózunk, mindenképpen megvalósítjuk a kínai nemzet nagy felépülését.

A két „százéves cél” határán állva hamarosan megkezdjük az átfogó, korszerű szocialista társadalmú ország építése új útján a menetelést. Az út hosszú, csak verejtékes munkával érhetjük el a céljainkat. Verejtékes munkával, a nehézségeket legyőzve jutottunk ki a távoli hegyekből és vizekből. További törekvések révén bátran haladunk előre, még ragyogóbb teljesítményeket érünk el.
Ebben a pillanatban folyamatosan világítanak a fényes lámpák, családok százezrei gyűlnek össze. Mindjárt beköszönt az új esztendő, amelynek alkalmából szívből kívánom, hogy ragyogó legyen hazánk,nyugalomban maradjon az ország és békében éljen a nép! Azt is kívánom, hogy zökkenőmentes és szerencsés jövő táruljon mindenki elé, boldognak és harmonikusnak ígérkezzen minden család élete!

Köszönöm!"

Fordította: CHINA MEDIA GROUP

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!