Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Tegnap óta megy a vita, hogy Ronaldo fejelte-e a gólt Uruguay ellen, vagy sem
Pontot tett az Adidas az ügy végére
Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Tegnap óta megy a vita, hogy Ronaldo fejelte-e a gólt Uruguay ellen, vagy sem

Forrás: YT/M4sport

2022. 11. 29.
Az Adidas közleményben reagált a portugálok vezető gólját övező találgatásokra. A sportszergyártó a labda technológiájának köszönhetően bebizonyította, hogy Cristiano Ronaldo beleért-e a labdába vagy a játékszer érintés nélkül került a kapuba.

A H-csoport hétfő esti meccsén a portugálok 2-0-val verték el Uruguayt. A paprikás hangulatú meccs mégsem az eredménytől, hanem az első gól körülményeitől volt hangos.

Mint ismeretes, Bruno Fernandes a tizenhatos sarkáról adta be a labdát az érkező Cristiano Ronaldónak, azonban a felvételek alapján nehéz volt megállapítani, hogy a portugál klasszis hozzáért-e a labdához, ami végül a kapuban kötött ki.

A gól után egyként rohant oda mindenki Ronaldóhoz ünnepelni, akinek ekkor ez a kilencedik vb-gólja volt.

Percekkel az ünneplés után azonban Bruno Fernandes képe villant fel a Lusail Stadion nagyképernyőjén, arca mellett „goal” felirattal, tehát a statisztikusoknál egyértelműen Fernandes neve került fel a gólszerzők közé.

Az újságírók a mérkőzés után nem győzték kérdezgetni az érintetteket. Ronaldo nem nyilatkozott, Fernandes viszont így reagált az esetre:

Úgy láttam, hogy Cristiano megérintette a labdát, én is neki akartam oldalról beadni. De a lényeg ennek ellenére nem ez, hanem az, hogy egy nagyon fontos mérkőzést tudtunk megnyerni egy nagyon kemény ellenféllel szemben".

Az Adidas öntött tiszta vizet a pohárba

A nézők nyomására az Adidas megpróbált minden félreértést tisztázni az első portugál gól körülményeivel kapcsolatban.

A vállalat közleménye szerint

 a Portugália és Uruguay elleni mérkőzésen használt Adidas Al Rihla hivatalos meccslabda Connected Ball Technology szenzorral volt ellátva, amelynek segítségével megállapítottuk, hogy Ronaldo nem ért a labdához".

A mellékelt ábrán látható, hogy amikor a labda Ronaldohoz ért, akkor nem mutatkozott semmilyen irányváltásra utaló érték.

„Nem tudtunk a labdára irányuló semmilyen külső erőt mérni. A labdában található 500 Hz-es, úgynevezett IMU-érzékelő lehetővé teszi a nagyon precíz méréseket az elemzés során. Ennek megfelelően kijelenthetjük, hogy Ronaldo nem ért bele a gólt eredményező beadásba".

Az Al Rihla meccslabda közepén felfüggesztett érzékelőt tartalmaz, amely segíti a tisztázatlan érintések észlelését és javítja a VAR-döntéshozatal minőségét, így ez az első olyan vb-labda, amely ilyen kiegészített funkciókkal rendelkezik.

A portugál szövetség tiltakozik

Mindezek ellenére a Portugál Labdarúgó Szövetség hajthatatlan, és állítása szerint bizonyítékokat akar bemutatni arra vonatkozóan, hogy tényleg Ronaldo ért bele utoljára a portugál csapat uruguayiak ellen lőtt első találatába.  

Ronaldónak Portugália utolsó, Dél-Korea elleni pénteki csoportmérkőzéséig kell várnia, hogy növelni tudja vb-góljai számát, de az első két meccsén aratott két győzelemmel a portugál csapat számára garantált a jövő heti nyolcaddöntőbe való továbbjutás.

(thesportbible / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!