Hiába lett Katar a foci-vb házigazdája, a keresztények helyzete továbbra is aggasztó
Az országban halálbüntetéssel sújtják az iszlám vallást elhagyókat
Hiába lett Katar a foci-vb házigazdája, a keresztények helyzete továbbra is aggasztó

Anglikán templom Katarban.(Forrás: Facebook/Anglican Church of Epiphany Qatar)

2022. 11. 22.
Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet szerint a futball-világbajnokság katari megrendezése és a sok turista jelenléte ellenére a helyi keresztények élethelyzete nem változott pozitív irányba.

Katar a keresztényüldözés súlyossága szempontjából a 18. helyen áll a rangsorban. Az országban a mai napig halálbüntetéssel sújtják az iszlámot elhagyó, keresztény hitre áttérő lakosokat, és az országban élő, többségében ázsiai keresztény bevándorlók is csak az állam által hivatalosan elismert és nyilvántartott, a Meszajmír negyedben található templomokban gyakorolhatják a hitüket.

A komplexumot azért hozta létre a katari kormány, hogy a vallások közötti párbeszédet elősegítse, de az Open Doors információi szerint már túlságosan zsúfolttá vált, és a katari kormánynak engednie kellene, hogy a keresztények szabadon összegyűljenek.

A látogatókat arra buzdítják, hogy nézzék meg
a katari múzeumokat, ősi emlékhelyeket és bevásárlóközpontokat, egy helyre viszont nem mehetnek: keresztény templomba”

- mondta az Open Doors közel-keleti keresztények jogaiért küzdő szervezetének szóvivője.

A vallásgyakorlás emberi jog, és nem valami olyan dolog, amit rejtegetni kell, mintha szégyenletes lenne - tette hozzá Anastasia Hartman.

A katari, iszlám hitet elhagyó hívők nem gyűlhetnek össze, hogy a keresztény hitüket gyakorolják, és az életük is veszélyben forog, mert a saját családjuk és közösségük is óriási nyomást helyez rájuk.

A covid-járvány tovább nehezítette a Katarban élő hívők helyzetét, hiszen a kormány átmenetileg megtiltotta számukra, hogy a meszajmíri komplexumon kívül összegyűljenek, így több mint száz keresztény közösség nem tudott működni.

A pandémia ugyan lecsengett az országban, de a keresztény közösségek továbbra sem kaptak engedélyt, hogy összegyűljenek.

(Evangelical Focus / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!