Hivatalos ünnep lett a karácsony Irakban
A parlament egyhangú szavazással döntött a kérdésben
Hivatalos ünnep lett a karácsony Irakban

Forrás: Youtube/Inquirer

2020. 12. 23.
Az iraki parlament, amely számos más ünnep kapcsán képtelen volt megegyezni, a múlt héten egyhangú döntéssel éves rendszerességű nemzeti ünneppé tette "Jézus születésnapját". Ez különös örömet okozott a helyi keresztény vezetőknek, hiszen eddig ideiglenes döntések születtek csak az ügyben.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Louis Raphael Sako bíboros, a Káld Katolikus Egyház pátriarkája nyújtotta be a hivatalos kérvényt Barham Szalih iraki elnöknek, hogy tegye végleges nemzeti ünneppé a karácsonyt. 

“Ma már a karácsony minden iraki számára valódi ünnep. Nagyon értékes üzenet ez, a reménység üzenete"

- nyilatkozta az ügyben Basilio Yaldo bagdadi püspök. 

Tizenkét éve, 2008-ban az iraki kormány "egyszeri ünneppé" minősítette a karácsonyt, majd tíz évvel később, 2018-ban módosította a törvényt, hogy minden állampolgárára vonatkozzon. Egyik eset után sem újították meg a rendeleteket.

“Ez a nyilatkozat szép, de nagyon elkésett. Nem az ünneppel van a gond, hanem az emberek helyzetével”

- jelentette ki Asur Eszkria, az Asszír Segélyszervezet elnöke. 

Irak keresztény lakossága az amerikai invázió előtt 1,4 milliót számlált, mára a többéves háborúknak és főként az Iszlám Állam terrorjának köszönhetően a helyi keresztények kevesebb, mint 250 ezren maradtak az országban. 

A keresztény irakiak mindig is megünnepelhették a karácsonyt maguk között, azok pedig akik a kormánynak dolgoznak két nap szabadságot is kaptak az ünnepekre. 

Ara Badalian, a bagdadi Nemzeti Baptista Egyház pásztora szerint nagyszerű, hogy kikerülhet karácsonyi dekoráció, ez hangsúlyt helyez a társadalom keresztény szegmensére, de reméli, sikerül elérni, hogy a keresztény kisebbség Irakban is marad.

“A kormánynak újra kellene építenie a lerombolt házaikat és védelmet biztosítani számukra."

Idén került hatalomba a reformista miniszterelnök, Musztafa al-Kadimi, aki megígérte Sakonak, segíteni fogja a keresztények biztonságos visszatérését az országba.

Eszkria azonban úgy látja, a kormány tehetetlen az ügyben, hiszen a keresztényeket őshonos állampolgárokként kellene elfogadni és a tisztelet kultúrájára lenne szükség.

(Christianity Today/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!