Ősi sumér városba látogat a pápa, hogy "vallásközi" fohászt mondjon
Az ősi Ur városa zikkuratjánál rendezett imán keresztények, muzulmánok és jezidik is részt vesznek
Ősi sumér városba látogat a pápa, hogy "vallásközi" fohászt mondjon

Forrás: Twitter/Reuters

2021. 02. 23.
Ferenc pápa várhatóan jövő heti iraki útja során "vallásközi" imaalkalmat is vezet majd az ősi mezopotámiai Ur városának romjainál, melyet a bibliai Ábrahám szülővárosának is tartanak. A hely 300 kilométerre fekszik Bagdadtól, és egy piramisszerű zikkuratból, valamint több lakóház, templom és palotaépület maradványaiból áll.

Ur romjai rendkívül népszerűek voltak a turisták körében az 1970-es, 1980-as években, mára azonban a háborúknak, politikai instabilitásnak és a koronavírus válságnak köszönhetően meglehetősen elhagyatottá vált a terület.

A várost körülbelül száz évvel ezelőtt Leonard Woolley tárta fel, azóta azonban nem sok minden változott Urban, a világ egyik legrégebbi városában,

ahonnan eredeztetik az urbanizációt, az írást és az államhatalom születését egyaránt. 

Az iraki állami régészeti és örökségvédelmi szervezet igazgatója, Ali Kadhim Ghanim a város zikkuratja mellett található komplexumot Krisztus előtt 1900-ra datálja. 

Ábrahám, mint "vallásegyesítő ősatya"?

A hely márcsak azért is szimbolikus jelentőségű megálló a pápa látogatásán, mivel a Biblia szerint Ábrahám, akit sokan a judaizmus és a kereszténység mellett az iszlám ősatyjának is tartanak, itt élt, mielőtt Isten elhívta volna, hogy alapítson új nemzetet, Izraelt, Kánaán földjén. 

A helyszínen van is egy ház, amit a régészek Ábrahám házaként mutatnak be a látogatóknak. 

Bászra érseke, Habib al-Naufaly hangsúlyozta a pápa március 5-8-i látogatásának szimbolikus jelentőségét, mivel Irak még mindig felépülőben van az Iszlám Állam elleni háborúból, amely rengeteg keresztény örökség részét képező helyszínt pusztított el.

A vallásközi fohászon keresztények, muzulmánok, mandai-szabaiak, jezidik és más iraki vallási kisebbségek is részt vesznek majd.

A hangsúlyt a vallási csoportok közötti harmóniára teszik majd az eseményen, melynek a Vatikán az „Ima Ábrahám fiaiért és lányaiért” nevet adta.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, a "vallásközi" hitgyakorlat előmozdítása jegyében Berlinben "temegóga", azaz a három monoteista vallást, a kereszténységet, judaizmust és az iszlámot egyesítő imahely épül fel hamarosan, mely a projekt vezetői szerint "új éra" kezdetét jelzi.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!