Hivatalos: itt vannak a számok, így változnak a rezsiárak
Hivatalos: itt vannak a számok, így változnak a rezsiárak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 21.
A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közölte: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja,

ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Hangsúlyozta, bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér - mondta.

Megjegyezte: a kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér.

Kitért rá: a földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

Nem automatikus a nagycsaládos kedvezmény

Németh Szilárd elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő.

Jelezte: az adatok szerint Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él, de eddig ezt a kedvezményt 26 ezren vették igénybe. Azt javasolta, hogy minden nagycsaládos éljen a kedvezménnyel.

A társasházak esetében azt tapasztalták, hogy nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő. Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő, mert "minden magyar háztartást megillet ez a kedvezmény" - hangsúlyozta.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája, így ott a kedvezményes ár - 36 forint - lesz érvényben - ismertette.

Akcióterv

A kormány július 13-án jelentette be, hogy módosítja a rezsiárakat, az átlag feletti fogyasztóknak piaci árat kell fizetniük a túlfogyasztásért. Továbbá energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

  1. Magyarország másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  2. Felkérték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy szerezzen be több földgázt. 
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitkitermelést.
  5. A mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani.
  6. Kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  7. Lakossági túlfogysztás esetén piaci ár.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hetek (@hetek.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!