Halálra ítéltek Iránban három tüntetőt, egy focistát pedig 16 hónapos börtönre, mert állítólag rendőröket öltek
Halálra ítéltek Iránban három tüntetőt, egy focistát pedig 16 hónapos börtönre, mert állítólag rendőröket öltek

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 09.
Amir Naszr-Azadani futballistát és három másik tüntetőt bűnösnek talált egy iráni bíróság “Isten ellen folytatott harc” vádjában, amiért Iránban halálbüntetés jár.

A 26 éves sportolót 16 hónapos börtönbüntetésre, három tüntetőt pedig halálra ítéltek a legutóbbi, iráni tiltakozásokkal kapcsolatos tárgyalás során. A négy vádlott állítólag tavaly novemberben megölt Iszfahánban három hatósági személyt egy tüntetés során.

Naszr-Azadani bevallotta a bűncselekmény elkövetését, de a helyi sajtó szerint vallomástételre kényszerítették, a családját pedig megfenyegették, hogy ne beszéljenek. Három másik tüntetőt halálra ítélt a bíróság, de lehetőségük van fellebbezni a legfelsőbb bíróságra.

A focista volt csapattársa abszurdnak nevezte a pert és az ítéletet.

Amir személyiségét ismerve, részt venne tüntetésen… Ő és a barátai természetes, hogy
kiállnának az alapvető jogok és a nők jogai mellett, mert olyan fajta ember, aki törődik másokkal. De nem tudom elképzelni, hogy Isten ellen harcoljon”

- nyilatkozta Sebastian Strandvall.

A tavaly szeptember óta tartó tüntetéssorozat miatt tizenhat embert ítéltek halálra, és eddig négy embert végzett ki az iráni rezsim. Néhány napja két férfit akasztottak fel, mert állítólag megöltek egy demonstráció során egy biztonsági embert.

Emberi jogi csoportok nemcsak a kivégzések miatt bírálják Iránt, hanem a gyors, zárt ajtók mögött zajló bírósági tárgyalások miatt is, amelyek nem az igazságszolgáltatást szolgálják, hanem inkább koncepciós perekre emlékeztetnek.

Egy iráni emberi jogi szervezet adatai szerint tavaly szeptember óta 517 tüntető vesztette életét a tiltakozások közben, és több mint 19 ezer demonstrálót letartóztattak az iráni hatóságok.

(Sky News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!