„Ha a terveink megvalósulnak, mindenkinek leesik majd az álla” - helyzetértékelő a budapesti állatkert szóvívőjével
Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjével beszéltünk felújítási munkálatokról, a 110 éves körhintától és újranyitási szabályokról
„Ha a terveink megvalósulnak, mindenkinek leesik majd az álla” - helyzetértékelő a budapesti állatkert szóvívőjével

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az Állatkert szóvivőjét kérdeztük a városligeti intézmények együttműködéséről, a Pannon projektről és a nyári szezonról - a vírus árnyékában. Az Állatkertnek több aktuális projektje fut jelenleg, az egyik a Pannon Park kialakítása, 2021-re tervezik ennek a nyitását.

Hogy áll az építkezés?

Maga az építkezés a végéhez közeledik, de utána még hátravan a létesítmény berendezése, növényekkel és állatokkal való benépesítése. Az ezzel kapcsolatos kérdések eldöntéséhez – ahogy ez számos híradásban megjelent – a Városháza most áttekinti a beruházás minden részletét. Így a további részletekről jelenleg a Városháza sajtóirodája illetékes nyilatkozni.

Ez a fejlesztés számunkra nagy lehetőség, hiszen ez volt az első alkalom az Állatkert több mint másfél évszázados történetében, hogy a kert területe növekedni tudott. 1866-ban 18 hektáron nyitottunk meg, 1955-re viszont már csak kevesebb mint 11 hektáron voltunk jelen – és ez tartósan így is maradt egészen a közelmúltig. Azt, hogy az új területekre mi kerüljön, komoly szakmai egyeztetés előzte meg, amelyben nagy súlya volt a közönség kívánalmainak. A látványterveket bizonyára sokan látták, és ha a terveink megvalósulnak, egy olyan bemutató komplexumot vehetnek majd birtokba a látogatók, amitől mindenkinek leesik majd az álla.

2019. decemberében nyilvános helyszíni bejárást biztosított a Fővárosi Állat-és Növénykert vezetősége a sajtó számára a készülő Pannon Parkban. Az Állatkert nyilatkozata szerint az építkezési kivitelezés 70-75 százalékos készültségen állt ekkor. A hátralevő építési munkálatokat 2020 tavaszán tervezték befejezni, jelenleg azonban még mindig tart az átvizsgálási folyamat  – az ATV Start című műsorának vendégeként Karácsony Gergely még májusban kijelentette, mindenképpen szeretnék majd befejezni a beruházást –, valamikor nyár végére ígérték az ezzel kapcsolatos átfogó jelentés elkészítését. Az eredmények tükrében gondolják majd újra a folytatást.

Mindeközben Persányi Miklós főigazgató romló egészségügyi állapotára hivatkozva 2020. március 1-jén lemondott vezetői tisztségéről. Decemberig megbízott főigazgató vette át a posztot Szabó Roland személyében.

A másik nagyobb volumenű, viszonylag friss fejlesztésük a Holnemvolt-komplexum. Erről milyen visszajelzések érkeztek a 2018-as nyitás óta?

Nagyon megszerette a közönség. Egy ehhez hasonló zóna már korábban is volt – gondolok itt a háziállatokra, állatsimogatókra -, újítás viszont a Cápasuli, ami nagyon népszerű. Mielőtt ezeket a fejlesztéseket elindítottuk, sokat mérlegeltünk, hogy milyen újítást lehetne az állatkert profiljába beemelni, és az egyik szempontunk az volt, hogy mit szeretne a közönség. Gyakori visszajelzésként azt kaptuk, hogy igazi cápákat szeretnének látni – úgyhogy próbáltunk ennek az elvárásnak eleget tenni.

Fotó: Kulifai Gyula
Fotó: Kulifai Gyula

Aztán van még Sünispotályunk – szokták kérdezni, hogy igen igen, értik, hogy süni, de mi az a spotály? Erre az a válasz, hogy nem spotály, hanem ispotály, az pedig a kórház régies elnevezése. Itt Magyarországon őshonos, vadon élő állatfajok olyan egyedeivel foglalkozunk, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. Törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, elárvult kismókusok és más hasonló állatok. A múlt évben 2201 ilyen mentett állatnak adtunk második esélyt, a cél pedig mindig az, hogy végül ismét visszaengedhessük őket természetes élőhelyükre. A mentőmunka kulisszatitkait a közönségnek is szerettük volna megmutatni, hogy lássák, hogyan foglalkoznak a kollégák az ilyen mentett állatokkal, hogyan gondozzák őket. Erről szól a Sünispotályunk, gyakorlatilag egy bemutató mentőközpont. Emellett működtetünk egy Frakk termet is, ahol bemutatjuk, hogyan lehet úgy gondoskodni a házikedvencekről, hogy azt ne csak mi élvezzük, hanem az állatoknak is jó legyen. A felelős állattartás gyakorlatát szeretnénk ezen keresztül népszerűsíteni.

Szóval ilyen lehetőségeket rejt magában a Holnemvolt Vár. Reméljük, hamarosan újra meg lehet nyitni, mert a COVID-időszak óta átmenetileg bezártuk.

A Városliget rengeteg programlehetőséget kínál családok számára, sokféle különböző intézménnyel: itt van a Fővárosi Nagycirkusz, hosszú ideig a szomszédban működött a Vidámpark, és még sorolhatnánk. Önök hogyan tekintenek egymásra? Konkurensként vagy inkább partnerként, akik összedolgoznak egymással egy közös cél érdekében?

A városligeti intézmények között – természetesen nemcsak az Ön által említettek között, hanem a többit is beleszámítva – hosszú évtizedek óta tartó együttműködés van. Ennek a kerete egy Liget Köztársaság nevű szervezet, ami próbálja összehangolni a különböző városligeti intézmények érdekeit. Ha a történelemben visszatekintünk, volt olyan időszak is, amikor közös jegy- és bérletakciót hirdettünk meg, összefogva az egyes komplexumokkal.

A Vidámpark utolsó éveiben például voltak olyan megoldások, amivel segíteni tudtunk nekik, úgy, hogy közben persze magunknak is segítettünk. Mindenki emlékezhet arra, hogy egykori szomszédunk fokozatosan került nehéz helyzetbe: adósságaik voltak, és felmerült a kérdés, hogy hosszútávon mennyire fenntartható, főleg azt figyelembe véve, hogy a vidámparkok fenntartása törvény szerint valójában nem is közfeladat. Emlékszem, volt olyan szezon, amikor megállapodtunk a Vidámparkkal, hogy bérlünk tőlük egy kisebb területet, ahol póniparkot üzemeltettünk, ezzel pedig mindenki jól járt, mert ők a bevétel nélkül nem tudták volna elindítani az akkor szezont, ki sem tudtak volna nyitni abban az évben, mi meg örültünk annak, hogy a területi szűkösséget legalább átmenetileg orvosolni tudtuk.

Fotó: Kulifai Gyula
Fotó: Kulifai Gyula

A Vidámpark nem is azért szűnt meg, mert az Állatkertnek kellett a terület. Természetesen mi örülünk annak, hogy a területünk gyarapodott, de ez már jól jött volna évtizedekkel korábban, sőt akkor is, amikor a Vidámparkot – részben az Állatkerttől elcsatolt területen – létrehozták. A bezárásának más oka volt - viszont, ha már bezárt, mindenképpen az volt a legjobb megoldás, hogy a területét mi örököljük, illetve mi kapjuk vissza.

Az Állatkert a sok évtizedes területszűkülés után végre bővülhetett; a Vidámpark egyes műemlék-játékait is meg tudtuk őrizni, és felújítani – például a 110 éves Schäftner-féle körhintát.  A terület másfajta, más célra történő hasznosítása esetén nagy valószínűség szerint semmi nem maradt volna meg a régi értékekből.

A tavaszi hónapokban 66 napig zárva volt az Állatkert a látogatók elől. Május végén nyitottak újra – mi változott a „békeidőkhöz” képest, milyen programokat korlátoztak a nyári szezonra elővigyázatosságból?

Május 20-ától kezdve lépésről lépésre haladtunk előre az újranyitásban. Nyár közepére a legtöbb ilyesfajta korlátozás megszűnt, de nem tudtunk teljesen visszatérni a normál kerékvágásba. A „Légy ott!” programokat, például a 11 órai fókatréninget, amire ugye sokan összesereglenek, fel kellett függesztenünk. Illetve ahogy korábban említettem, a Holnemvolt Vár egyes részei sem látogathatóak még. Nagy sajnálatunkra a hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertjei és az Állatkertek Éjszakája elmaradt az idén, és az 1992 óta minden szeptemberben megtartott Sérült Gyerekek Napját is el kell halasztanunk. A maszkviselést a nyár közepétől inkább csak javasoltuk, kötelező csak egy helyen, az ajándékboltban volt. De elképzelhető, hogy ha a második hullám indokolja, ismét szükség lesz megelőző intézkedésekre.

Kapuk olyan látogatói leveleket, akik szerint fel kéne oldani még azt a kevés korlátozást is, ami még életben van, másik szerint viszont még több korlátozásra lenne szükség. Mi mindig azt a megoldást keressük, ami a legnagyobb biztonságot nyújtja, de közben a lehető legkevésbé zavarja a látogatói élményt. Folyamatosan értékeljük a helyzetet, és ennek alapján döntünk, hogy milyen intézkedéseket léptetünk életbe.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!