hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állatkert szóvivőjével
Vadon élő ketreclakók és flamingóóvoda
Interjú Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állatkert szóvivőjével

Fotó: Kulifai Gyula

2020. 07. 29.
Tudták az olvasók, hogy egy idõben a kengurut „ugrány”-nak kellett hívni, és hogy Old Shatterhand alakját a Fõvárosi Állatkert elsõ igazgatójáról formázta Karl May? Az interjúból az is kiderül, hogyan szerveznek óvodát a flamingók, és mit üzennek a rajzfilmbõl a Madagaszkár pingvinjei.  A Fõvárosi Állatkert történetérõl beszélgettünk.

Hogyan kezdődött a Fővárosi Állat- és Növénykert története? 

– A mai értelemben vett állatkertek körülbelül az 1700-as évek óta léteznek; vagy az uralkodó gyűjtött össze egy állatseregletet, amit aztán nyilvánossá tett mindenki számára, vagy a polgárosodás előrehaladtával városok, tudományos társaságok alapítottak állatkerteket. 

Magyarországon az 1800-as években az uralkodó székhelye Bécsben volt, a polgárosodás folyamata pedig fáziskéséssel indult, így egy állatkert alapításának gondolata csak a reformkorban merült fel. Aztán jött a szabadságharc, ami elsöpörte ezeket a terveket; végül az 1850–60-as években került ismét terítékre. Az állatkert úgynevezett „alapító atyjai” ismert közéleti szereplők voltak, például Xántus János – aki az első igazgatója volt az állatkertnek ­–, őt kortársai a „világjáró” jelzővel illették, róla mintázta Karl May Old Shatterhand legendás alakját. A többi alapítók Kubinyi Ágoston, a Nemzeti Múzeum akkori igazgatója; Szabó József híres geológusprofesszor és Gerendai József voltak, utóbbi a Füvészkertet vezette abban az időben. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!