"GYŐZNI FOGUNK" - harcias üzemmódba kapcsolt a Trump-tábor, egyre több választási botrány robban ki - frissül
Amerikai elnökválasztás 2020
"GYŐZNI FOGUNK" - harcias üzemmódba kapcsolt a Trump-tábor, egyre több választási botrány robban ki - frissül

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 11.
Több államból is lépnek nyilvánosságra olyan szemtanúk, akiknek közvetlen információik vannak választási csalásokról. Több vizsgálat is folyamatban van, Trump további botrányokat és bizonyítékokat ígér. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

22:00 – Ez a hírfolyam itt most véget ér

Utolsó bejegyzésünk arról szól, hogy a Rasmussen Reports előzetes felmérése szerint a választók 59 százaléka vélte úgy, hogy a levélszavazatok ilyen jellegű megnövekedett igénybe vétele "még több választási csaláshoz vezet". A válaszadók 44 százalék nagyon aggódott emiatt. 

21:44 – Folyamatosan apad Biden előnye Arizonában

Joe Biden demokrata elnökjelölt előnye Arizonában már csak 12,813 szavazat, miután további szavazatokat számoltak össze Maricopa megyében. Számítások szerint három nap alatt Trump összesen 4100 szavazatnyi hátrányt dolgozott le. 

 

21:27 – Connecticutban már kihirdették a demokrata győztest, aztán fordult a kocka

A republikánus képviselőjelölt, Craig Fishbein ülhet be januárban a Képviselőházba demokrata ellenfele helyett miután kiderült, hogy a connecticuti megmérettetésen tévesen ítélték oda riválisának a győzelmet. Egy "hiba" miatt ugyanis egy Yalesville-i iskola szavazatait a rendszer nem jelentette le központilag. Ezt orvosolva megfordult az amúgy szoros állás, és a republikánus jelölt került ki győztesként. Vélhetően újraszámolás következik a körzetben - írja a Breitbart News.

21:07 – Ez gyorsan ment

A washingtoni Trump-párti gigademonstráció eseményét a szervezők szerint először a Facebook, majd a Mailchimp, később pedig az Eventbrite is törölte. A rendszer olyan emailt is kiküldött a lehetséges résztvevőknek, hogy az esemény elmarad, holott ez nem igaz.

 

20:36 – Romney is bejelentkezett Bidennél egy miniszteri posztra

A hivatalos végeredmény hiánya ellenére az amerikai sajtójelentések jó része arról számol be, hogy Joe Biden és munkatársai már a leendő demokrata kormány összeállításával foglalkoznak. A The New York Times című liberális lap szerdai számában hosszas összeállítást szentelt az esetleges Biden-kormány összetételének - írja az MTI.

A lap a Biden munkatársaitól származó értesülésekre és Biden korábbi, a The New York Times hasábjain megjelent véleménycikkére hivatkozva arról írt, hogy Antony Blinken lehet a külügyminiszter, Amy Klobuchar, a demokraták elnökjelöltségéért is versenybe szálló minnesotai szenátor lehet az agrárminiszter, Michele Flournoy vagy Jeh Johnson lehet a védelmi tárca irányítója, és új vezetője lesz a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) is.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) értesülései szerint Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora jelezte Bidenéknek: szívesen lenne az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere.

20:21 – Michiganban alapból elutasították Trumpék keresetét

Az amerikai elnök jogászcsapata a szövetségi bírósághoz nyújtott be keresetet a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztése érdekében. Michiganben Donald Trumpnak - az amerikai sajtóban megjelent és még nem hivatalos adatok szerint - mintegy 148 ezerrel kevesebb voksa van, mint kihívójának, Joe Bidennek - írja az MTI. 

Érvelésükben az elnök jogászai feltételezett választási szabálytalanságokra hivatkoznak. A michigani választásokért felelős hatóság szóvivője, Jake Rollow közleményben utasította vissza a perkeresetben megfogalmazott állításokat. "Ez nem változtat az igazságon: a választásokat Michiganben tisztességesen, biztonságosan, átláthatóan rendezték meg, és az eredmények pontosan tükrözik az emberek akaratát" - fogalmazott Rollow.

20:08 – Így állnak most az eredmények a billegő államokban

A Fox News Arizonát már Trumpnak ítélte, amit más csatornák még nem.
A Fox News Arizonát már Bidennek ítélte, amit más csatornák még nem.

19:57 - Eldőlt, Georgián áll vagy bukik a republikánusok szenátusi többsége

Miután Alaszkában nem csak Donald Trumpot hozták ki győztesnek, hanem Dan Sullivan republikánus szenátort is, a szenátusban az arányok 48-50-re módosultak a republikánusok javára. Így már tényleg csak Georgián múlik a többség, ahol januárban tartanak két szenátori választást is. Ha ezeket a demokrata jelöltek nyerik, akkor az arányok 50-50re módosulnak a Szenátusban. Ilyen esetben patthelyzetben az alelnök szava dönt, aki úgy tűnik, Kamala Harris lesz jelen állás szerint.

 

19:22 – Szombaton óriási felvonulás lesz Washingtonban Trump mellett

Nagyszabású Trump-párti demonstrációt szerveznek Washingtonban szombatra. Az eseményről várhatóan a helyszínről tudósítunk. 

 

19:00 – A választások igazi győztese: a FŰ

A Vox összesítette az adatokat, mely szerint egy sor államban legalizálták a marihuána fogyasztást, Oregonban a keménydrogok büntethetőségét enyhítették. Angolul tudóknak érdemes megnézni ezt a videót, ami egészen megdöbbentő látlelet az Egyesült Államok jelenlegi állapotáról: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When America voted in 2020, there was one issue Republicans and Democrats agreed on: #marijuana legalization. Arizona, New Jersey, Montana, and South Dakota all voted to legalize marijuana on November 3. Combined with the other states that have done so in recent years, one in three Americans now lives in a state where access to marijuana has been legalized.⁣ ⁣ In the past several decades, America’s war on drugs has put millions of people in prison. And today, it’s widely understood to have disproportionately affected people of color. This latest wave of #marijuanalegalization shows that Americans are souring on these harsh drug policies at the state level — but America’s national drug policy is a different story.⁣ ⁣ Under federal law, marijuana is still classified as a Schedule 1 drug, meaning it’s considered to have little medical value and a high risk of abuse, along with drugs like LSD, heroin, ecstasy, and psilocybin (the active ingredient in “magic” mushrooms). In states where marijuana has been legalized, that conflict with federal law creates numerous problems for legal marijuana sellers and users.⁣ ⁣ But advocates are hoping that by introducing new state laws one by one, Americans who are ready to move on from the country’s decades-long war on drugs will eventually force the federal government’s hand. This is the latest video in our #Election2020 coverage series. For more policy-focused election explainers, go to vox.com/ElectionVideos

Vox (@voxdotcom) által megosztott bejegyzés,

 

18:45 – Rávert a CNN a Fox Newsra nézettségi mutatókban a választás hetén

Az Egyesült Államokban már egy jó ideje dominál a Fox News a nézettségi mutatókat tekintve, most azonban a CNN több műsorral is tudott előzni. Az egész hetet tekintve össznézőszámot tekintve a CNN 5.9 milliós átlagot, míg a Fox csak 5.7 milliós átlagot produkált. Az abszolút fölényt a CNN Joe Biden győzelmi beszédénél produkálta, amibe a csatornán összesen 13.5 millióan kapcsolódtak bele szemben a Fox News-zal, ahol csak 3.1 millióan. Részletes adatokat az AP cikkében böngészhet.

18:17 – Az Egyesült Államokban közben a hősi halottaikra, veteránokra emlékeznek

 

17:56 – Kapaszkodjanak meg

Trump megnyerte Alaszkát. Az NBC most hozta meg az ítéletét, a republikánus jelölt 75 százalékos feldolgozottságnál vezet 48 ezer szavazattal. Ez 3 elektort jelent Trumpnak. 

 

17:46 - Kurucinfó-stílusba kapcsolt a Lincoln Project

A kampány során már országos híre lett annak a Trump-ellenes republikánus mozgalomnak, ami rendkívül személyeskedő, mocskolódó kampánytartalmakkal támadta az elnököt. Most a mozgalom egy új fokozatba kapcsolt, konkrétan a Trumppal kapcsolatban álló jogi cégek alkalmazottait zaklatják telefonon, illetve erre buzdítják követőiket is, hogy kérjék számon rajtuk azt, hogy Trump miért nem ismerte még el a vereségét és miért nem kezdte el hatalmának átadását. 

 

17:10 – Georgiában manuálisan számolják újra a szavazatokat

A jelenlegi állás szerint Joe Biden vezet az államban 14 ezer szavazattal, most azonban a georgiai államtitkár bejelentése szerint az összes szavazatot újra megszámolják manuálisan. 

 

17:02 – Bidennek nem engedélyezik a hírszerzési jelentéseken való részvételt

A mainstream sajtó szerint Joe Bidennek, mint megválasztott elnöknek joga lenne megkapnia a napi titkosszolgálati jelentést, ám ezt nem kaphatja meg, mivel Trump elnök nem fogadta el a választási győzelmét, így kormánya ezt nem is engedélyezi Biden számára.

 

16:47 – Berobbant a Twitter alternatívája

Rengeteg kritika érte a Twittert az elnökválasztásokat követő cenzúrahulláma miatt, mire konzervatív szavazók milliói (!) kezdtek el regisztrálni a Parler nevezetű platformra, ami a Twitter ellenpólusaként jött létre. Van olyan konzervatív szerző, influencer, akinek már most több feliratkozója van ezen a csatornán (1,8 millió), mint a Twitteren. 

 

16:11 – Számításból állnak Trump mellé a republikánusok?

A Politico forrásai szerint a republikánus képviselők, kampánystratégák azért állnak ki ennyire nyíltan és határozottan most Donald Trump választási eredményeket támadó retorikája mellett, mert a januári georgiai megismételt választásokon nagy szükségük van az elnök támogatóira is, hogy megtarthassák a Szenátust republikánus többségűnek. 

 

15:39 – Flashback: Biden az első vitán még azt mondta, addig nem kiált győzelmet, míg ezt független forrásból meg nem erősítik

A Fox News által tartott első elnökjelölti vitán Joe Biden még úgy fogalmazott, hogy addig nem hirdeti ki a győzelmét, ameddig azt független forrásból nem véglegesítik és erősítik meg. Úgy fogalmazott, hogy minden egyes szavazatot meg kell számolni, még akkor is, ha ez sok időbe kerül. Ehhez képest ma már azt hangoztatja, hogy "a választásnak vége", kétség kívül ő győzött. 

15:08 – Jon Voight undorodik Biden győzelmének hazugságától

Az idős színész már hosszú évtizedek óta elkötelezett republikánuspárti, nemrég egy Twitterre feltöltött videóban fejtette ki, hogy Trumpot támogatja, és Biden győzelmét pedig hazugságnak tartja. 

"Az igazságosság és a Sátán küzdelme zajlik most. Igen, a Sátáné, mert ezek a baloldaliak gonoszok, korruptak és le akarják rombolni ezt a nemzetet. Ezt pedig nem hagyhatjuk" - fogalmazott az Oscar-díjas színész. 

 

14:47 – Fox News exkluzív: Nevadában is vannak szemtanúk választási csalásra

A választási csalás témáját amúgy kínosan kerülő Fox News ezúttal az egyik vezető műsorvezetőjének, Laura Ingrahamnak köszönhetően mégiscsak foglalkozott a témával. Exkluzív anyaguk arról szól, hogy egy a Clark megyében dolgozó választást bonyolító alkalmazott elmondta, hogy fehér választási borítékokat bontottak fel a választás napján egy közelben álló Biden-Harris kampánybusz mellett. A szavazólapokat bontás után átírták, majd visszarakták a borítékokba - állítja a névtelen szivárogtató. 

Az egész procedúrát egy emberekből álló sorfal próbálta takarni. 

 

14:15 – Mindenki most egy postai dolgozóra figyel

A legnagyobb amerikai lapok és az amerikai törvényhozás illetékes bizottsága is most egy Richard Hipkins nevű pennsylvaniai postai dolgozóra figyel, aki állítja: bizonyítékai vannak és szemtanúja is volt egy választási csalásnak az államban. E szerint a munkaadója arra utasította őt és a kollégáit, hogy vigyék el neki a választás napját követően érkezett levélszavazatokat, amelyeket aztán vissza kellett dátumozni. 

Az este során elterjedt a hír, hogy a USPS dolgozója visszavonta az állításait, ám ezt az érintett végül maga cáfolta az oknyomozó portál, a Project Veritas oldalán. 

 

13:42 – Biden szerint a világ vezetői "el vannak ragadtatva"

"Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába" - jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt kedden Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Biden bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített "tiszteletet". Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. "Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli" - fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző "Amerika az első" gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei "elragadtatással fogadták", amit mondott nekik.

13:01 – Pompeo szerint békés lesz az átmenet - a második Trump-kormányhoz

Békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újságíróknak kedden.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a világ vezető politikusai tisztában vannak azzal, hogy jogi eljárások vannak folyamatban, és ezek lefolytatásához "időre van szükség". Hozzáfűzte: "minden szavazatot meg fogunk számolni". A miniszter a második Trump-kormányhoz vezető átmenetet "gördülékenynek" nevezte, bár később hozzátette, hogy a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

 

12:34 – John McCain özvegye csatlakozott Biden csapatához

Cindy McCain, a néhai John McCain republikánus szenátor özvegye is csatlakozik ahhoz a tanácsadó csapathoz, amely segíti majd az elnöki hivatal átvételére készülő, demokrata párti Joe Bident az átmeneti időszakban - jelentette a New York Post.

Cindy McCain a nőket és gyerekeket érintő kérdésekben áll majd Biden átmeneti csapatának rendelkezésére - írta az amerikai tömeglap kedden az internetes kiadásában. Joe Biden tanácsadó testülete nemrég már tartott is egy tanácskozást, és a hírek szerint a következő hetekben újra összeül megvitatni az átmenet kérdéseit.

12:00 – Komoly személyi változások a Pentagonnál

Kulcspozíciókban történtek személyi változások az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) kedden, miután előző nap Donald Trump amerikai elnök menesztette Mark Esper védelmi minisztert.

A Pentagon politikai tervezésért felelős államtitkára az amerikai hadsereg nyugalmazott dandártábornoka, Anthony Tata lett, a hírszerzésért felelős államtitkári posztra Ezra Cohen-Watnick került.

Anthony Tatáról több amerikai médium is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy 2018-ban a Twitteren "terroristavezérnek" nevezte Barack Obama volt amerikai elnököt. A bejegyzést később törölte. Trump már korábban is szerette volna kinevezni Tatát erre a posztra, de visszavonta a jelölését, mert a szenátusi megszavazása bizonytalannak ígérkezett.

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!