Gyermekrablás miatt indult nyomozás az olasz felvonóbalesetben árván maradt kisfiú ügyében
Eitan Biran elhelyezési tárgyalása még tart, nagyapja azonban úgy döntött, még a döntés előtt hazaviszi magával Izraelbe
Gyermekrablás miatt indult nyomozás az olasz felvonóbalesetben árván maradt kisfiú ügyében

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 09. 13.
Az olasz hatóságok nyomozást indítottak, miután a májusi tragikus felvonóbaleset egyetlen, árván maradó hatéves túlélőjét nagyapja állítólag a csalás többi tagjának beleegyezése nélkül hazavitte Izraelbe, miközben még javában zajlik az elhelyezési vita az izraeli és az olasz rokonok között. 

Eitan Biran szüleit és két éves öccsét vesztette el, mikor a stresa-mottaronei felvonó leszakadt május 23-án. Ahogy arról korábban beszámoltunk kilenc másik utas mellett egy izraeli család öt tagja - férj, feleség, kétéves kisfiuk és a nő nagyszülei - estek áldozatul az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó egyik fülkéjének lezuhanása miatt.

A 30 éves Amit Biran feleségével, Tal Peleg-Birannal és két kisfiukkal Olaszországban, Fabiában élt, mert a férfi az ottani orvosi egyetemen tanult, miközben a helyi zsidó iskolában biztonsági őrként dolgozott.

A fiú egy ideig súlyos sérülésekkel kórházban lábadozott, majd apai nagynénjénél, Aya Biran-Nirkónál helyezték el Paviában. Gali Peleg, Eitan anyai nagynénje Tel-Avivban elindította az örökbefogadási eljárást, állítva, hogy a gyermeket „túszként tartják fogva” Olaszországban. 

Egy izraeli rádiónak adott nyilatkozatában leszögezte:

„nem raboltuk el, nem vagyunk hajlandóak ezt a szót használni. Hazahoztuk Eitant.

Meg kellett tennünk, miután semmi információt nem kaptunk egészségügyi vagy mentális állapota felől. Ha a bíró nem szervezett volna nekünk találkozókat, nem is láthattuk volna.”

A hatéves izraeli fiú anyai nagyapja, Shmulik Peleg, Olaszországba utazott a tragédia után. Olasz sajtóinformációk szerint a szombati napon elvitte Eitant sétálni, de már nem hozta haza a megbeszélt időpontig. Miután értesítették a rendőrséget, kiderült, hogy

a fiú egy magángéppel elhagyta Olaszországot anyai nagynénje társaságában. Diplomáciai források meg is erősítették, hogy néhány órával később le is szálltak Izraelben.

Az olasz média szerint az apai nagynéni üzengetett az anyainak, mire azt a választ kapta, hogy „Eitan hazatért”.

A Biran-Nirkót képviselő ügyvéd szerint rendkívül aggasztóak a fejlemények, hiszen a fiút kiragadták abból a családi környezetből, ahol felnőtt, és messze került a traumáját kezelő orvosoktól is. 

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!