Gyászból öröm: 73 éves lett a modern Izrael állam
Tegnap este kezdődtek a függetlenség-napi ünnepségek
Gyászból öröm: 73 éves lett a modern Izrael állam

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 15.
Az elesett katonák gyásznapját szerda este örömünnep követte Izraelben. A tavalyi évi virtuális ünneplés után az átoltottságnak hála újból utcára vonulhatott és részt vehetett mindenki a hagyományos ceremóniákon, parádékon, családi ünnepségeken a modern zsidó állam 73. függetlenségi napján.

A holokauszt emléknapjával induló, egyhetes megemlékezés- és ünnepségsorozatot zárja a jom háácmáut, vagyis a függetlenség napja.Tavaly országos zárlat volt az új koronavírus okozta járvány miatt, idén azonban a kellemes kirándulóidőben ismét fölkerekedett az ország népe, hogy a házak kertjeiben vagy a parkokban családi-baráti piknikkel és hússütéssel ünnepeljenek.

1948-ban, ijár hónap 5-én a modern kori Izrael, melynek létrejöttét Dávid Ben-Gurion jelentette be Tel-Avivban, mivel Jeruzsálemben éppen ostromállapot volt. Óriási örömünnep, körtáncok, ujjongás követte. Már aznap elindult azonban a háború az újszülött állam elpusztítására felesküdött környező arab nemzetek és Izrael között.

A függetlenség napja a legfontosabb nemzeti ünnep Izraelben, tűzijátékokkal, családi ünnepségekkel, állami ceremóniákkal és utcabállal fémjelezve. Az ünnep előtti napokban mindenhol izraeli zászlók tűnnek fel, az autókon, üzletekben, kerítéseken utcák felett, kék fehérbe öltöztetnek amit lehet. 

Izrael
Shutterstock/Puzzlepix

Tavaly a koronavírus-járvány miatt ebben az időszakban szigorú országos zárlat volt, de idén a járvány szinte teljes körű visszaszorítása után ismét meg lehet hirdetni nagyobb rendezvényeket is, bár még a gyülekezésre vonatkozó korlátozások betartásával.

Délelőtt a több évtizedes szokások szerint a legkiválóbb katonáknak is átadták a kitüntetéseket Reuven Rivlin jeruzsálemi államelnöki rezidenciáján, majd az ország legészakibb pontjától, Kirját Smonától, a legdélebbi Eilatig öt csoportban légi parádét tartottak a városok és a falvak fölött a légierő harcigépei.

A tömegrendezvényeken továbbra is csak vakcina-igazolással lehetett részt venni.

Idén ismét közönség előtt rendezték meg az ünnepségeket megnyitó hagyományos jeruzsálemi gálaünnepséget szerda este, amelyen jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védőoltás. A zászlóvivők vakcinát beadó injekciós tűt formáltak, s videóüzenetben szólt a részvevőkhöz a görög zsidó származású Albert Bourla, az Izraelt oltással ellátó Pfeizer gyógyszergyártó vállalat vezérigazgatója is.

Idén az hagyományos fáklyagyújtásnál a 12 közül az egyiket Mori Yaish Giat, egy 102 éves jemeni zsidó gyújtotta meg.

A jeruzsálemi gála után számos városban rögtönzött utcabálokat tartottak, felszabadultan ünnepelve az ország születésnapja mellett a járvány visszaszorulását, a korlátozások szinte teljes feloldását is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!