Gulyás: Magyarország nem fogja végrehajtani a Netanjahu elleni elfogatóparancsot
Elfogadhatatlannak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének döntését
Gulyás: Magyarország nem fogja végrehajtani a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

MTI/Koszticsák Szilárd

2024. 05. 24.
Elfogadhatatlannak minősítette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének döntését, amivel elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökre is.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Szerinte nem jogi, hanem politikai döntés született, ami lejáratja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, és jól mutatja, hogy az egymást követő demokrata és republikánus amerikai kormányok "bizonyos tekintetben bölcsek", amikor saját magukra nézve a büntetőbíróságra vonatkozó egyezményt soha nem akarták bevezetni.

Jelezte: Magyarország ratifikálta az egyezményt, de nem tette a magyar jog részévé, így

Magyarországon ma semmilyen intézkedés ezzel kapcsolatosan nem hajtható végre.

Hangsúlyozta: nem jó, ha egy bíróságot politikai eszközként használnak, azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy az Izrael által elszenvedett "egészen kíméletlen, becstelen és aljas terrortámadás" volt a kiváltó oka mindannak, ami a Gázai övezetben történik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a német kormányzat képviselői ezzel szemben bejelentették: amennyiben megszületik az elfogatóparancs, azt simán végrehajtják az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere ellen, amennyiben azok német földre lépnek. 

Gulyás Gergely ezután a Danube Institute rendezvénye körüli botrányra és az Ahmadinezsád-látogatással kapcsolatos újságírói kérdésre is reagált: "Nem állami rendezvény volt az a budapesti konferencia - amelyen Izrael magyarországi nagykövete is részt vett - és amelyet palesztin tüntetők zavartak meg - válaszolta egy másik kérdésre. Ha a szervezők az állami hatóságok segítségét kérik védett személy jelenléte miatt, akkor már van felelőssége az államnak, de ilyen kérés nem történt."

Szerinte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora "megnyugtató választ adott" arra, hogy miért hívta meg a Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnököt Magyarországra - mondta a miniszter egy kérdésre, amelyben "a világ legismertebb antiszemita politikusaként" hivatkoztak az iráni politikusra.

(MTI/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!