Gondolatok a háborúról
Gondolatok a háborúról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 24.
Gondolatok a jelenleg zajló ukrajnai háborúról. Most , ma, amikor ezt írom, pont most van ennek a háborúnak az egy éves „születésnapja”.

Ez egy véleménycikk.

Nem nagy öröm. Csatlakozom én is a sokféle évfordulós értékeléshez.. Külön pontokba szedem megjegyzéseim. Egyrészt mert így tetszetősebb. Másrészt nem átfogó elemzést írok, hanem csak lejegyzem, amit gondolok.

  1. Putyin robbantotta ki a háborút és hamar be is fejezhetné, ha visszavonulna saját határai mögé. Ez szerintem tök jó ötlet, támogatom.
  2. A Nyugat ( =USA) elsősorban azért felelős, hogy még nem fejeződött be a háború.  Ez a konfliktus egy orosz-ukrán háború lett volna eredetileg, de a washingtoni központ úgy gondolta, hogy itt a starwars sorozat reality változata kezdődött el, ők meg Jedi-lovagok.
  3. Persze lehet, hogy még tartana a háború abban az esetben is, ha a Nyugat nyugton maradt volna, de nulla lenne a világháború veszélye.
  4. A Nyugatiak nagy része a fenti magatartást azzal indokolja, hogy Ukrajna meghódítása után az oroszok tovább folytatnák a terjeszkedést. Gondolom Varsó, Berlin, Párizs meghódítása után Washington következne. Ennek a katonai, geopolitikai realitásokhoz szerintem nincs sok köze.
  5. A Nyugat ( Amerika) vezetőinek céljait jól fogalmazta meg Soros György: “This means that a Ukrainian victory would result in the dissolution of the Russian empire. Russia would no longer pose a threat to Europe and the world,” Azaz: "Ez azt jelenti, hogy egy ukrán győzelem az orosz birodalom felbomlását eredményezné. Oroszország többé nem jelentene fenyegetést Európára és a világra". Elhangzott egy februári müncheni konferencián.
  6. Világos tehát, hogy a durva orosz agresszió kapóra jött sokaknak, hogy két vállra fektessék az orosz nagyhatalmat és a széttöredezett térséget saját befolyási övezetükbe vonják.
  7. Ez azt jelenti sajnos, hogy a feszültség előreláthatólag nőni  fog. Lesz még második évforduló is.
  8. Látjuk tehát, hogy Putyin nem akarja abbahagyni az erőszakos, sokak halálát eredményező támadó háborút. Az USA és szövetségesei is gyakorlatilag hadviselő felek és ők sem akarnak kivonulni a térségből. A béke messze van.
  9. Csoda lenne, ha elindulna egy békefolyamat.
  10. Vannak még csodák.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!