Gejzír fogadta a kertjében az ebédről visszatérő izlandi gazdát
Gejzír fogadta a kertjében az ebédről visszatérő izlandi gazdát

Forrás: Youtube/Visir

2021. 06. 09.
A napokban óriási meglepetés ért egy izlandi farmert, aki hatalmas gejzírt talált házának kertjében, ami egy 30 éven keresztül használaton kívüli, egykor meleg vizet biztosító fúrólyukból tört fel óránként többször is, mintegy 30 méteres magasságba lövellve a forró vizet.

A bláskógabyggði Reykjavellir településen lakó Hannes Sigurður Sigurðarson földbirtokos forró vizet keresett egy régi 1947-ben kifúrt lyukban, hogy környékbeli üvegházakat fűtsön vele. A furat 1990-óta használaton kívül volt helyezve és el is volt dugulva.

“Egy kevés vizet láttam csak, szóval nyugodtan elmentem ebédelni. Aztán a feleségem azt mondja, kitörés van a kútban..."

- meséli a történteket a férfi, aki először azt hitte normális jelenség szemtanúja, de nagyon hamar kiderült, hogy távolról sem az.

Geológusok szakvéleménye szerint a kút annyira sekély, hogy a víz nem törhetett volna ki ilyen elementáris erővel rajta. Ahhoz, hogy 30 méteres magasságig kilövellő gejzír jöjjön létre a víz hőmérsékletének is magasabbnak kellett volna lennie.

A frissen kialakult furcsa, egyelőre még névtelen gejzír nem messze fekszik a híres Strokkur és a Nagy Gejzír látványosságoktól.

A farmer mérlegeli annak lehetőségét, hogy turistákat is fogadjon, akik megtekintenék a kilövellő vízoszlopot, azonban eredeti tervéhez is ragaszkodik, azaz kis gejzírje által adott hőt fűtésre használja majd fel. 

(Grapevine/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!