Fűtés maximum 19 fokig: készíti a tervet az Európai Bizottság a drámai gázválság esetére
Ha leáll a gázszállítás, radikális lépésekre lehet számítani
Fűtés maximum 19 fokig: készíti a tervet az Európai Bizottság a drámai gázválság esetére

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 07. 14.
Attól tart az Európai Unió és főként Németország, hogy megszűnik a gázszállítás Oroszországból az Északi Áramlat 1 vezetéken, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozná egész Európát. A válsághelyzetre már készülnek a tervek Brüsszelben.

A német hírügynökség információi szerint már van olyan vészhelyzeti tervezet az Európai Bizottság előtt az energiaválság kezelésére, amely tartalmazza, hogy

a középületekben, irodákban és kereskedelmi intézményekben maximum 19 Celsius fokig lehetne felfűteni. 

Az Economist is úgy tudja, hogy a Bizottság már dolgozik egy olyan közös cselekvésterven, ami központilag kezelné a gázszállítási válságot Európában. A kidolgozás alatt álló terv négy pillére a következő: 

- emelni kell a gáztározók töltöttségi szintjét

- át kell állni más energia felhasználására, ahol csak lehet

- csökkenteni kell a fogyasztást

- s ha szükséges, akkor el kell rendelni a földgáz adagolását

A Bizottság által lefektetett pillérek harmadik eleme az, hogy minden háztartás próbálja meg mérsékelni a gázfogyasztását, amennyire csak lehetséges. Nyilván a meglevő szabályozások tekintetében prioritást élveznek a háztartások, valamint például a kórházak egy esetleges gázhiány esetén. 

Vészhelyzeti forgatókönyvek gázhiány esetére

A kormány tegnapi bejelentésekor is elhangzott, hogy Magyarországon is van egy vészhelyzeti forgatókönyv, amely lényegében a gázról való lekapcsolási sorrendet határozza meg. Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint itt még nem tartunk. 

Habár még nem állította le Oroszország a gázszállításokat, már most jóval kevesebb gáz érkezik Európába mint a korábbi években. Becslések szerint mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint amit 2016 és 2021 között átlagosan megszokhattunk. S a várakozások szerint a helyzet ennél csak rosszabb lesz. 

 

 

Nem véletlen, hogy a kormány is radikális döntésekre kényszerült, olyannyira, hogy a még kampánytémává emelt rezsicsökkentéshez is hozzá kellett nyúlni. A csökkentett rezsiárakat mostantól ugyanis csak az átlagfogyasztás mértékéig tudják biztosítani a családok számára. 

(Kronen Zeitung, Telex, Economist, Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!