Ha teljesülnek a feltételek, akkor "idén télen senkinek nem kell kikapcsolni a gázt" - nyugtatják a hollandokat
Nagyon sokan nem tudják kifizetni a megemelkedett energiaárakat
Ha teljesülnek a feltételek, akkor "idén télen senkinek nem kell kikapcsolni a gázt" - nyugtatják a hollandokat

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2022. 07. 14.
A holland országos gázhálózat-kezelő szervezet szerint nem várható téli gázhiány, akkor sem, ha orosz gáz nem áll majd rendelkezésre - írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

A Gasunie Transport Services (GTS) tanulmányt készített az orosz gázszállítások teljes leállításának várható hatásairól, és megállapította, hogy az nem feltétlenül vezetne a gázfogyasztás leállítására.

A GTS szerint a hollandok a magas árak miatt már 20 százalékkal kevesebb gázt használnak.

"Amennyiben ez a tendencia folytatódik, továbbá a szénerőművek teljes kapacitással üzemelnek, és a cseppfolyósított földgáz készletek mértékét megnövelik, illetve a Németországba irányuló gázexportot 35 milliárd köbméterre korlátozzák, akkor "idén télen senkinek sem kell kikapcsolnia a gázt"

- írta a hírportál.

Bart Jan Hoevers, a GTS igazgatója, a Dutchnews által idézett sajtóközleményében azt írta, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor más sürgősségi intézkedésre sem lesz szükség.

A Gasunie leányvállalata, az Eems-Energy Terminal a múlt héten két energetikai csoporttal kötött megállapodást cseppfolyósított földgáz szállításáról Hollandiába, csökkentve a függőséget az orosz gáztól.

A svéd állami tulajdonban lévő, Hollandiában is kereskedelmi tevékenységet folytató Vattenfall energiaszolgáltató vállalat, a holland sajtónak adott nyilatkozatában rámutatott: a megugró energiaárak miatt sokaknak gondot okoz a számlák fizetése, ezért idén kétszer annyian vettek részt adósságkezelési programokban és 30 százalékkal többen folyamodtak többlépcsős fizetési lehetőségekhez.

A holland fogyasztóvédelmi szolgálat a napokban útmutatót tesz közzé azok számára, akiknek gondot okoz a rezsiszámlák kifizetése.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!