Fordulat: a pogromok miatt Bennett mégsem fogna össze az iszlamista párttal
A Jamina párt vezetője újrakezdte a kormányalakítási tárgyalásokat Netanjahuval és a Likuddal
Fordulat: a pogromok miatt Bennett mégsem fogna össze az iszlamista párttal

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 14.
A napokban kirobbanó arab-izraeli konfliktus előtt már szinte biztosnak látszott, hogy Jair Lapid és Naftali Bennett végre kormányt tud alakítani Izraelben a két éve tartó politikai patthelyzet után, többek között az iszlamista Raam párt segítségével. A jelenlegi súlyos polgárháborús helyzet és a pogromok miatt azonban Bennett hátat fordított a "változás kormányának". 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A Jamina jobboldali párt vezetője kijelentette, hogy amikor arab pogromhullám rázza az országot és az izraeli hadseregnek kell beavatkoznia, az "valóság-változtató" esemény.

Naftali Bennett ennélfogva csütörtökön váratlanul bejelentette: ki van zárva, hogy Jair Lapiddal és az iszlamista Raam párttal kormányt alakítva leváltsa Benjamin Netanjahu miniszterelnököt,

döntése okaként az Izrael szerte tapasztalható káoszt és zavargásokat megjelölve, melynek során arab és zsidó csőcselék terrorizál és rongál számos városban.

A pártvezető szerint egy arab párttól függő kormány nem tudna a jelen kihívásokkal megbirkózni.

“Amikor akkora arab pogromhullám söpör végig az országon, hogy az IDF-et is be kell vetni, az valóság-megváltoztató esemény. A "változás kormánya" nem tudna megküzdeni ezzel a helyzettel."

Hozzátette, a biztonsági helyzet megoldása elsőszámú prioritást élvez, és azon dolgozik majd, hogy egy nemzeti egységkormány jöhessen létre ennek érdekében. 

A vészhelyzetre való tekintettel sajtóinformációk szerint Bennett megújította tárgyalásait a Likuddal.

Bennett döntésére reagálva Jair Lapid kijelentette, hogy minden követ megmozgat majd a kormányalakításra, és a Jamina vezetője "tévedésben van", mivel nem akkor kell kormányt váltani, amikor épp megfelelő körülmények álltak elő.

Lapidnak június 2-áig van lehetősége koalíciós kormányt összehozni.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!