Figyelmeztet a minisztérium: már most fel kell készülni a fűtési szezonra
Figyelmeztet a minisztérium: már most fel kell készülni a fűtési szezonra

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 27.
A kormány szerint a hőszivattyúk használata kitörési pont lehet a gázfelhasználás csökkentésében, ezért fel kell gyorsítani azok telepítését. Közben megugrott a tűzifás visszaélések száma az országban, mutatjuk, mire kell figyelni a vásárlás előtt. 

A kormány a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság enyhítésére energiaveszélyhelyzetet hirdetett és intézkedéscsomagot fogadott el, amelynek célja, hogy biztosítsa az ország energiaellátásának biztonságát és a rezsicsökkentés fenntartását. A téli energiaellátási felkészülés, a piac kihívásainak pontosabb megismerése, valamint további hatékony programok kialakítása érdekében Palkovics László technológiai és ipari miniszter megbeszéléseket folytatott a hazai kazán- és hőszivattyúgyártók képviselőivel - ismertette szerdai Közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). 

A hazai kazángyártókkal folytatott egyeztetésen a résztvevők megállapították, hogy jelentős a hazai tűzifahasználat, azonban a jelenlegi beépített készülékek hatásfoka általánosságban nem megfelelő.

A gyártók számára technológiafejlesztési és kapacitásbővítési támogatások, a rászoruló felhasználók részére pedig eszközbeszerzési támogatások is szükségesek a hazai alternatív fűtési módok használatának növelése érdekében - közölte a minisztérium.

Az iparág előtt álló kihívásokat áttekintve a Technológiai és Ipari Minisztérium, a hőszivattyúgyártók és a Magyar Hőszivattyú Szövetség képviselői megerősítették, hogy a hőszivattyúk használata kitörési pont lehet a jelenlegi nagyarányú földgázfelhasználás csökkentésében és az ellátásbiztonság további erősítésében.

Ezért fel kell gyorsítani a hőszivattyúk telepítését végző szakemberek képzését és átfogó épületenergetikai fejlesztésekre van szükség a lakossági hőszivattyúk minél szélesebb körben történő terjedése érdekében.

Ebben nehézséget jelent, hogy a hazai lakossági hőszivattyúk nagy része külföldön gyártott, a megnövekedett keresletet az általános chiphiány és a globális ellátási láncok problémái miatt pedig már most nehéz kielégíteni, ugyanakkor komoly hazai potenciál van az ipari távhőrendszerekben alkalmazható készülékek gyártásában.

Amíg nincs hőszivattyú...

Közben az Agrárminisztérium a tűzifa biztonságos vásárlására ösztönzi a lakosságot, ugyanis a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt megnövekedhetnek a visszaélések a beszerzéssel kapcsolatban. 

Kiemelték: a csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nébih Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.

A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése - mutattak rá.

Arra is kitértek, hogy a Nébih-ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifa hirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék.

A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy maguk a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifarendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt megtalálnak a Nébih honlapján - hívták fel a figyelmet.

Az AM és a Nébih szerint a legfontosabb, hogy a vevők ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljanak, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébihnél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik. Kiemelték, hogy a telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.

Mint írták, ha hirdetés alapján vásárol valaki, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes inkább más eladót keresni. Ha van EUTR azonosító, fontos ellenőrizni a számot a Nébih honlapján. A vevőknek azt javasolják, ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján, tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át, lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát, soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek.

Felhívják a vevő figyelmét arra, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett ugyanis nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni.

A szakemberek arra kérik a vásárlókat, hogy előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessenek. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljanak. Ha tehetik, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyenek tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget. Ha tömegre vásárol tűzifát valaki, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen - hívják fel a figyelmet.

A szakemberek arra kérik a vásárlókat, hogy ha frissen kitermelt faanyagot vettek, igyekezzenek minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (például kazánházban) előszárítják - javasolja az AM és a Nébih. Hangsúlyozzák, száraz fával akár 30 százalékot is lehet spórolni fűtéskor.

Mint írják, ha valaki úgy érzi vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébihnek. A minisztérium és a hivatal azt tanácsolja az érintetteknek, hogy vásárlás előtt tájékozódjanak a Nébih tematikus oldalán, ahol a tájékoztatók mellett ellenőrizhetik a jogszerűtlen hirdetések adatait, a jogsértők listáját, valamint lekérdezhetik a választott kereskedő EUTR technikai azonosító számát - áll a közleményben.

(Hetek / MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!