Felmérés: jelentősen nőtt az öngyilkos szándék miatt kórházba kerülő fiatalok aránya
A covid miatti lezárások tovább súlyosbították a helyzetet
Felmérés: jelentősen nőtt az öngyilkos szándék miatt kórházba kerülő fiatalok aránya

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 22.
A covid-járvány előtt folyamatosan nőtt az öngyilkosságok aránya a fiatalok körében, de a karanténidőszak tovább súlyosbította a helyzetet - derül ki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kutatásából.

Az intézmény kutatói azt vizsgálták 2016 és 2021 között, hogy hány 5-19 éves korosztályba tartozó, Illinois államban élő fiatal került kórházba öngyilkos gondolatok miatt.

A kutatásból az derült ki, hogy 2016 és 2021 között 59 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak az aránya, akik öngyilkos gondolataik miatt kerültek sürgősségire.

Azok a fiatalok viszont, akiket öngyilkos gondolatokkal diagnosztizáltak, 84 százalékkal kisebb eséllyel kerültek kórházba a mentális problémájuk miatt.

A kutatók szerint a fiatalok kórházi kezeléseinek számában bekövetkezett növekedéséhez hozzájárult a covid-járvány és a lezárások is: ebben az időszakban 57 százalékkal több fiatal szorult kórházi kezelésre a pandémia előtti évekhez képest.

Már a pandémia előtt is komoly probléma volt
a mentális állapotuk, hiszen jelentősen megemelkedett a gyerekek sürgősségi ellátásának aránya 2019-ben, ami nagyon aggasztó"

- mondta az egyik kutató.

Audrey Brewer szerint az öngyilkos gondolatok miatt kórházban kezelt gyerekeknek más mentális problémáik is voltak, például depresszió, szorongás vagy droghasználat.

A kutató szerint nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyerekeikre és meghallgassák őket, és ügyeljenek azokra a jelekre, amik arra utalhatnak, hogy öngyilkos gondolataik vannak. Ilyen lehet például az alvászavar, türelmetlenség, visszahúzódottság és az, ha elszigetelik magukat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

(The Christian Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!