Felmérés: a tinédzserek többsége nehezen tudná abbahagyni a közösségi oldalak használatát
Évek óta töretlen a TikTok népszerűsége a fiatalok körében
Felmérés: a tinédzserek többsége nehezen tudná abbahagyni a közösségi oldalak használatát

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 11.
A Pew Research Center kutatásában azt vizsgálta, hogy a tinédzserek közösségi oldalakkal kapcsolatos preferenciái hogyan változnak. A különböző platformok népszerűsége évről évre változik, de a legnagyobb bukást kétségkívül a Facebook szenvedte el az elmúlt nyolc évben.

A leggyakrabban látogatott platform a YouTube, melyet a 13 és 17 év közötti korosztályhoz tartozók 95 százaléka használ videónézésre vagy zenehallgatásra, és csaknem az ötödük a saját elmondása szerint szinte egyfolytában az oldalon “lóg”.

A második legnépszerűbb közösségi oldal egyértelműen a TikTok, mely hét évvel ezelőtti megjelenése óta folyamatosan gyarapítja a felhasználóinak számát. A megkérdezett tiniknek csaknem a 70 százaléka rendszeresen, 16 százalékuk pedig a saját bevallása szerint állandóan használja a TikTokot.

Az Instagramot és a Snapchatet csak feleannyian látogatják sűrűn ebből a korosztályból. A Facebook népszerűsége hatalmasat zuhant az elmúlt években. 2014-ben még a fiatalok 71 százaléka volt az oldal aktív felhasználója, idén viszont márcsak a 32 százalékuk.

A tinik 36 százaléka úgy értékelte, hogy túl sok időt tölt a közösségi oldalakon, de több mint a felük azt gondolja, hogy pont ideális az internetezéssel eltöltött ideje.

Az oldalaktól való függőség a tinédzsereknek kicsit több, mint a felét érinti. A megkérdezettek
54 százaléka csak nehezen tudná feladni a
közösségi média használatát, 46 százalékukat
viszont NEM VISELNÉ MEG KÜLÖNÖSEBBEN.

A nemek közül a lányokat és a 15-17 éves korosztályt viselné meg jobban a közösségi háló elhagyása, a fiúkat és a néhány évvel fiatalabb tiniket kevésbé.

A lányok a TikTokot, az Instagramot és a Snapchatet használják előszeretettel, a fiúk azonban inkább a Twitch-et, a Redditet és a YouTube-ot preferálják.

A fiatalok az elmúlt nyolc évben egyre több időt töltenek online. 2014-ben még csak a 24 százalékuk, idén viszont már a 46 százalékuk mondta azt, hogy szinte egyfolytában internetezik.

A tinédzserek nem szenvednek hiányt digitális eszközökben: 95 százalékuk rendelkezik okostelefonnal, 90 százalékuknak van asztali számítógépe vagy laptopja, 80 százalékuknak pedig játékkonzolja.

(Pew Research Center / Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!