"Ez az igazi béke vallása": megdöbbentő számban választják Jézust Mohamed helyett Iránban
Legalább egymillióra becsülik a keresztények számát az iszlám országban
"Ez az igazi béke vallása": megdöbbentő számban választják Jézust Mohamed helyett Iránban

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 10.
A GAMAAN holland kutatócsoport friss felmérése alátámasztja, hogy az elmúlt években hatalmas számban térnek meg Jézus Krisztushoz és az „igazi béke” vallásához az iszlámból kiábrándult irániak, a keresztények száma pedig jelenleg az országban 1 millióra tehető. Irán mindeközben a világ egyik legveszélyesebb helye a keresztények számára. 

Közel 300 ezer örmény és asszír keresztényről tudni, akik évszázadok óta Iránban élnek. A GAMAAN friss felmérésének adataiból azonban az derül ki, hogy ennél sokkal több, a 80 milliós lakosság 1,5 százaléka mondja magát kereszténynek, azaz több, mint egymillió polgár. 

"Az elmúlt 40 év során az ország gigantikus szocio-kulturális átalakuláson ment keresztül. A felmérés rávilágít, hogy a lakosság rendkívül nagy szegmense többé nem a siíta iszlámmal azonosul, ami az állam dominanciához használt ideológiája”

 

- jelentette ki az eredményekkel kapcsolatban Afsin Sahi közel-keleti politikát oktató Egyesült Királyságban élő professzorprofesszor.

„Az iszlám köztársaság és a szélesebb körű iráni társadalom közötti ellentmondásokat tekintve nem meglepő, hogy a legfelsőbb vezető a ’kulturális inváziót’ veszélyesebbnek tartja, mint a katonai inváziót.”

Az iráni keresztények számában tapasztalható hihetetlen növekedést azonban nem csak a hollandok, maga az iráni kormány is megerősítette. A tavalyi évben Mahmúd Alavi Irán hírszerzési minisztere gyűlést szervezett muszlim imámoknak, hogy megtárgyalják, mihez is kezdjenek a „problémával” kapcsolatban. 

"Némelyikük azt mondta, olyan vallást keresnek, ami békét ad nekik. Mi erre azt mondtuk: ’az iszlám a testvériesség és a béke vallása’, mire ők: ’látjuk a muszlim imámokat, akik a pulpitusról prédikálnak egymás ellen áskálódni rendszeresen.

Ha az iszlám tényleg a béke vallása, akkor mindenek előtt a szívélyességnek és a békének a papok között kellene megnyilvánulnia.”

 

- jelentette ki Alavi, aki szerint a megtérők „átlagos emberek, akik szendvicseket árulnak, és hasonló munkáik vannak”, és nem illenek bele a kormány azon narratívájába, mely szerint nyugati ügynökök igyekeztek térítés által aláásni a nemzetet.  


Földalatti egyház, titkos vízkeresztségek

A közelmúltban 20 iráni ex-muszlim keresztény kerekedett fel, hogy Teheránból egy meg nem nevezett városba repüljön. Utuk tele volt kockázatokkal és veszéllyel, de mindezt örömmel vállalták egy új élet reményében. Színászek, zenészek, TV producerek, mind művelt ember, akik már régóta vártak e percre izgatottan merültek alá a vízbe, hogy eltemessék óemberüket és új emberük megszülethessen. 

"Éreztem Krisztus feltétel nélküli szeretetét és jelenlétét, amire mindig is szomjaztam”

- számolt be a CBN News stábjának egyikük, egy másik, 25 éves lány pedig kijelentette, csodálatos ez a nap számára, és most érzi csak „teljes kereszténynek” magát. 

Mindannyian arról számoltak be, hogy egy népszerű iráni keresztény televíziócsatorna, a Mohabat TV nézése közben jutottak hitre, ahova betelefonálva a műsor munkatársai elmondták velük a megtérők imáját. 

Egy iráni pásztor szerint nagyobb számban térnek meg nők mint férfiak, így számos nő tölt be vezető pozíciót az iráni földalatti egyházban. Az értéktelenség érzése és a kétségbeesés tereli őket abba az irányba, hogy megkérdőjelezzék vallásukat és Krisztust válasszák. 

"Mindig az kérdeztem magamban, miért adott Mohamed nekünk olyan vallást, ami nem hagyja, hogy szabad és boldog nők lehessünk” - emlékezett vissza egyikük, aki egy Jézusról szóló film hatására tért át, és most titkos földalatti házicsoport-hálózatot vezet. 

"Mivel nincs gyülekezetünk, hogy összegyűljünk, kis csoportokban kell megoldanunk, egyszerre 5-6 fővel. Folyamatosan változtatjuk a napot, az időpontot és a helyszínt, hogy nehogy elkapjanak.” 
 

A térítés Iránban börtönnel, sőt halállal is büntethető.

Az iráni keresztények megdöbbentő helyzetéről szóló korábbi hetilapban megjelent cikkünket ezen a linken olvashatja el. 

(Disrn/CBN)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!