„Ez az egész csak blabla” - reagált az ukrán külügyminiszter Orbán szavaira
„Ez az egész csak blabla” - reagált az ukrán külügyminiszter Orbán szavaira

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 07. 03.
Dmitro Kuleba egy német lapnak arról is beszélt, hogy Európa öngyilkosságával lenne egyenlő, ha Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz az Oroszországgal vívott háború után.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán a német Bildnek múlt héten adott interjújában azt mondta, hogy „az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező”.

Kuleba úgy reagált a magyar kormányfő szavaira, hogy megelégelte már, hogy ellentmondjon az ilyen "értelmetlen érveknek". Az ukrán külügyi tárca vezetője szerint már a hazája elleni orosz támadás elején is voltak, akik azt mondták, hogy Ukrajna kudarcra van ítélve, és amikor sikereket arattak a csatatéren, ezek a hangok elhalkultak, de mindig újra felerősödtek.

„Ez az egész csak blabla, ezek az emberek azért beszélnek, hogy beszéljenek, hogy a saját narratívájukat erőltessék, miközben mi a győzelemhez vezető úton járunk"

- tette hozzá a politikus.

Dmitro Kuleba arról is beszélt, hogy nem tekinti Vlagyimir Putyin szövetségesének Orbán Viktort, és reményét fejezte ki, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is az EU és a NATO szövetségese marad.

Ugyanakkor Orbán Viktor hivatalában és a Kremlben "nagyon hasonló a politikai felfogás" – tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

A közelgő vilniusi NATO-csúcsról és az ukrán csatlakozás ügye körüli vitákról elmondta: "hiba", hogy a NATO-tagországok vezetői azt gondolják, hogy Ukrajna felvétele a szövetségbe újabb háborúhoz vezet.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy "Oroszország soha többé nem mer majd megtámadni minket, ha egyszer a NATO tagja leszünk", és Ukrajna a szövetség részeként kiveszi majd a részét az orosz fenyegetéstől tartó tagállamok védelmének megerősítéséből is. Ezekben az országokban nem német, hanem ukrán csapatok állomásoznak majd - mondta Kuleba.

Hozzátette, hogy nem arról van szó, hogy Ukrajnát "most azonnal" fel kell venni a NATO-ba, de "öngyilkosság" lenne Európa számára, ha Ukrajna nem csatlakozhatna a szövetséghez, mert csak így lehet "bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt".

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!