Evakuálni kezdték Amerika legfőbb atomfegyvergyárát, akkora tűz pusztít Texasban
A tűzoltók felkészültek minden forgatókönyvre
Evakuálni kezdték Amerika legfőbb atomfegyvergyárát, akkora tűz pusztít Texasban

Twitter/Global Dissident

2024. 02. 28.
Le kellett állítania a működését egy texasi atomfegyver-létesítménynek, mert a környéken jelentős erdőtüzek alakultak ki. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy mi okozhatta a tüzet.

A texasi Panhandle régióban számoltak be az erdőtüzekről, amelyek Hutchinson megyében egy sor házat pusztítottak el, és több ezer ember áramellátását lehetetlenítették el, illetve evakuálásokat tettek szükségessé.

Greg Abbott republikánus kormányzó összesen 60 megyére adott ki vészhelyzeti nyilatkozatot, miután közel 400 négyzetmérföldnyi terület leégett a texasi A&M erdészeti szolgálat közlése szerint. Utóbbi adat több mint kétszerese a hétfőn jelentett, a tűz által érintett területek kiterjedésének.

A Pantex nevet viselő – az amerikai nukleáris arzenál összeszerelését-szétszerelését végző fő – létesítmény még kedd este állította le működését biztonsági okokból.

„Evakuáltuk a személyzetünket - a nem létfontosságú személyzetet - a helyszínről, csupán az elővigyázatosság érdekében” - mondta Laef Pendergraft, a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal termelési irodájának szóvivője egy sajtótájékoztatón.

„De van egy jól felszerelt tűzoltóságunk, amelyet kiképeztek az ilyen forgatókönyvekre is, és ami a helyszínen van, figyel és készenlétben van, ha bármilyen tényleges vészhelyzet alakulna ki az üzem területén”

– mondta.

A Pantex 1975 óta az USA vezető atombomba összeszerelő és szétszerelő telephelye. Az utolsó új gyártású bombát még 1991-ben szerelték itt össze, az azóta eltelt idő során pedig több ezer atomfegyvert szereltek itt szét.

A létesítmény Amarillótól mintegy 27 mérföldre északkeletre és Dallastól mintegy 510 mérföldre északnyugatra található.

(Yahoo / Politico / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!