Európai WHO: Kemény októberre, novemberre számíthatunk
Hans Kluge igazgató szerint a vakcina sem fog feltétlenül véget vetni a járványnak
Európai WHO: Kemény októberre, novemberre számíthatunk

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 14.
Az Egészségügyi Világszervezet arra számít, hogy Európában növekedni fog a koronavírusból fakadó halálesetek száma az elkövetkező két hónapban, jelentette be a szervezet európai ágának vezetője hétfőn. A szervezet maholnap online egyeztet a megküzdési stratégiákról és egy ötéves akciótervről a járvány leküzdésére.

“Egyre keményebb lesz. Októberben és novemberben magasabb halálozási számmal kell szembenéznünk,”

 

- jelentette ki Hans Kluge, a WHO Europe igazgatója.

európa
Illusztráció, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A kontinens jelenleg egyre magasabb fertőzési számokat tapasztal, azonban a halálesetek száma egyelőre relatíve stabilan egy szinten stagnál. Az újabb hullám azonban a Világszervezet pesszimista becslései szerint magasabb napi szintű halálesetekhez vezet majd.

“Ez olyan pont, ahol az országok nem akarnak rossz híreket hallani, megértem”

- tette hozzá Kluge, aláhúzva, hogy a pozitív üzenet itt az, hogy a járványnak így vagy úgy, de előbb-utóbb vége lesz. 

A WHO Europe 55 tagállama, köztük Magyarország, a hétfői és keddi napon online ülésen egyeztet a koronavírusra adandó reakciókról és egy öt éves stratégiáról is megegyeznek. 

Ezzel együtt Kluge figyelmeztette azokat, akik szerint a vakcina kifejlesztése a járvány végét fogja elhozni. 

“Még azt sem tudjuk, hogy a vakcina minden populáció-csoportnak segít-e majd. Jelenleg arra utaló jeleket látunk, hogy bizonyos csoportoknak használni fog, másoknak nem.”

A Világszervezet képviselője világossá tette, a járvány igazi végét az fogja jelenteni, amikor megtanulunk együtt élni vele.

Az elmúlt hetekben élesen emelkedett a koronavírusos esetek száma Európában, különösen Spanyolországban és Franciaországban. Csak a pénteki nap folyamán 51 ezer új esetet regisztráltak a WHO Europe tagországaiban, ami az előző, áprilisi csúcsot is meghaladja, állítja a szervezet. 

Mindeközben a napi halálesetek száma június óta 4-500 körül stagnál, a WHO adatai szerint. 

(Times of Israel)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!