Erdogan most Wildersbe szállt bele, mert "terroristának" nevezte
A török elnök feljelentette az iszlámellenes holland politikust egy Twitter-bejegyzése miatt
Erdogan most Wildersbe szállt bele, mert "terroristának" nevezte

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 27.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden feljelentést tett Geert Wilders, az iszlámellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője ellen sértő Twitter-bejegyzése miatt - jelentette az NTV török hírtelevízió. A panaszt Erdogan egyik ügyvédje, Hüseyin Aydin nyújtotta be.

Szerinte Wilders bejegyzései a török államfő becsületét, méltóságát sértik, és nem maradnak a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül. Wilders múlt szombaton a mikroblogján terroristának nevezte Erdogant.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy Wilders "hasznot próbál húzni az iszlám- és az idegenellenességből". Egyúttal figyelmeztetett: "eljött az ideje, hogy Európa megálljt parancsoljon fasiszta mentalitású pimasz politikusainak".

Két évvel ezelőtt készítettünk interjút a megosztó személyiségéről híres, iszlám-ellenes politikussal, Geert Wildersszel. 

Wilders erre úgy reagált, hogy "a törökök mérgesek, mert terroristának neveztem Erdogant".

"Az igazság néha kellemetlen, de attól még nem kevésbé igaz"

- fűzte hozzá a bejegyzésben. A török elnök vasárnap azt üzente Wildersnek, hogy "tudnia kellene, hol a helye".

Erdogan a napokban Emmanuel Macron francia államfővel is összetűzésbe került. A vita kiváltói azok az erőteljes intézkedések voltak, amelyeket Macron az iszlám fundamentalizmussal szemben hozott, miután Franciaországban a közelmúltban brutálisan meggyilkoltak egy tanárt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy órán.

A török államfő szerint Macronnak fogalma sincs a vallásszabadságról, és szombaton azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa meg elmeállapotát. Erre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét, Macron pedig elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait, és azt követelte, hogy "változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes".

A török elnök azonban még messzebbre ment, gyakorlatilag lenácizta az európai nemzeteket amiatt, ahogy a muszlim lakosságukkal bánnak, majd arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket. Macron erre válaszul azt kérte az iszlám nemzetektől, hogy oldják fel a francia termékek bojkottját.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!