ENSZ: a Föld lakossága már meghaladja a nyolcmilliárdot
ENSZ: a Föld lakossága már meghaladja a nyolcmilliárdot

Illusztráció. ( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 15.
Mindössze tizenegy évvel ezelőtt lépte át a Föld lakosságának száma a hétmilliót, de az ENSZ adatai szerint ma már a nyolcmilliárdodik ember született meg.

A 20. századi gyors népességnövekedés után napjainkban lassulni kezdett a Föld lakosságának szaporodása, ezért az ENSZ becslése szerint csak 2080-ra érheti el a bolygó népessége a 10 milliárd főt.

A Föld lakosainak számával kapcsolatban az ENSZ-en kívül a Washingtoni Egyetem egészségügyi méréseket végző intézete, valamint a bécsi Wittgenstein Központ is végez becsléseket. Utóbbi két intézmény szerint 2060-2070-re szaporodhat a világ lakossága 10 milliárd főre, de az előrejelzéseket mindig befolyásolják előre nem látható tendenciák is.

Nem gondoltuk volna, hogy az AIDS-halálozás ennyire lecsökken majd, és a kezelések ilyen
sok ember életét fogják megmenteni”

- mondta példaként Szamir KC, a bécsi központ demográfusa.

A becsléseket olyan tényezők miatt is módosítani szükséges, mint például az alacsonyabb gyermekhalandóság, vagy egy-egy ország termékenységi rátájának a csökkenése.

Az elmúlt évek legnagyobb népességnövekedése Ázsiában történt, hiszen a kontinensen 2011 óta 700 millióan születtek. India lakosságának a száma 180 millióval nőtt, Kína pedig jövőre már a Föld legsűrűbben lakott országa lesz.

Az ENSZ adatai szerint a következő évtizedekben szubszaharai Afrikában fog a népesség a leggyorsabb ütemben növekedni, Kínában és Indiában pedig lassulás fog következni.

(BBC News / CNN / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!