Energiaválság: több száz étterem zárt be az elmúlt hetekben 
Energiaválság: több száz étterem zárt be az elmúlt hetekben 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 13.
Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban a megugrott rezsiszámlák miatt – ezt az Ipartestület elnöke nyilatkozta az RTL Híradónak. Hozzátette: végleg vagy átmenetileg még ezrek húzhatják le a rolót. A Portfolio úgy számol, akár százezren is elveszthetik állásukat, ha a gázár a tavalyi többszöröse marad.

Elbocsátások kezdődtek a vendéglátóiparban az Ipartestület szerint – írja az rtl.hu. A vállalkozások nagy részének ugyanis hat-nyolcszor magasabb gázszámlával kell terveznie októbertől, mert akkor jár le a még kedvező árú, éves energiaszerződése.  

Már több százan kényszerültek bezárni a várható energiaár-emelkedések miatt – mondta az RTL Híradónak Kovács László, a Vendéglátók Ipartestülete elnöke.

Úgy számolnak, akár 10 ezren lehúzhatják a rolót, végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban. Többen, mint a koronavírus-járvány miatt.

A Portfolio szerint csődhullám jön, ha a gázár hónapokig a tavalyi többszöröse marad. Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám – mondta Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

(Hetek / rtl.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!