Előre ki kellene fizetniük a temetési költségeket a Mont Blanc hegymászóinak
Jean-Marc Peillex helyi polgármester orosz rulettnek nevezte a hegymászók vakmerőségét
Előre ki kellene fizetniük a temetési költségeket a Mont Blanc hegymászóinak

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 05.
Egy francia település polgármestere 15 ezer eurós (hatmillió forint) letétet követel a hegymászóktól az esetleges temetési és mentési költségek fedezésére, miután a hatósági figyelmeztetések ellenére több tucat alpinista indult a hegycsúcsra.

Jean-Marc Peillex helyi polgármester orosz rulettnek nevezte a hegymászók vakmerőségét, és tételesen levezette, hogy a tőlük követelt letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

A helyi túravezetők már július közepe óta felfüggesztették tevékenységüket a Gouter-útvonalon a kőomlások fokozott veszélye miatt, a helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen.

Önjelölt hegymászók tucatjai viszont fittyet hánytak a figyelmeztetésekre, öt román turista például rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek. Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg.

Az emberek halállal a hátizsákjukban akarnak helyet mászni. Akkor előlegezzék meg a mentési és temetési kiadásokat, mert az elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kelljen állniuk a számlát”

- mondta a polgármester.

Egy másik település vezetője szerint viszont szürreális letétet követelni a hegymászóktól, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket az útvonalakon tapasztalható nehéz körülményekre.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!