Az "iszlám térkép" visszavonására szólította fel Ausztriát az Európa Tanács
Szerintük fel kell lépni a veszélyes ideológiák ellen, de az iszlám szervezetek listázása "kontraproduktív"
Az "iszlám térkép" visszavonására szólította fel Ausztriát az Európa Tanács

Forrás: Google Maps

2021. 06. 01.
A strasbourgi székhelyű Európa Tanács, hétfőn a politikai iszlám térnyerése elleni osztrák program egyik elemének, az úgynevezett "iszlám térképnek" a visszavonására szólította fel Ausztriát. Bár elismerték, hogy a veszélyes ideológiákkal szemben fel kell lépni, a térkép azonban szerintük "muszlimellenes érzelmeknek nyújt táptalajt", ezért "potenciálisan kontraproduktív".

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az osztrák vezetés csütörtökön mutatta be a radikális iszlamista tendenciák felszámolását célzó tervét, amelynek egyik része az "iszlám térkép", ami a hozzátartozó háttérdokumentumokkal együtt átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról.

Egyes speciális esetekben feltárják az adott szervezet összefonódásait a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

Susanne Raab osztrák integrációs miniszter szerint a térkép hozzájárul az átláthatósághoz. Hangsúlyozta továbbá, hogy

a politikai iszlám ellen hirdetett a kormány harcot, ami hozzájárul a vallásukat szabadon és békésen gyakorló muszlimok védelméhez is.

Daniel Holtgen, az Európa Tanács antiszemita és muszlimellenes gyűlölet és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésért felelős különleges képviselője a szervezet honlapján közzétett nyilatkozatában leszögezte:

a veszélyes ideológiákkal szembeni fellépés nemzetbiztonsági kötelesség, az osztrák iszlám térkép azonban "túllő" ezen a célon, mivel táptalajt nyújt a már létező muszlimellenes érzéseknek, ezért valójában "kontraproduktív" hatású.

"Ausztria iszlám térképének kiadása ellenséges a muszlimok felé és potenciálisan kontraproduktív."

Holtgen hozzátette, hogy az ausztriai muszlim közösségek rendkívül diszkriminatívnak tartják az intézkedést, továbbá megbélyegezve és megfélemlítve érzik magukat attól, hogy a térkép adminisztratív részleteket oszt meg a nyilvánossággal a muzulmán szervezetekkel kapcsolatban.

"Az iszlám térképet Ausztriának ebben a formájában vissza kell vonnia"

- húzta alá Daniel Holtgen.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!