Elképesztő fényjelenség mellett csapódott be meteorit Norvégiában
Uppsala közelében észlelték az éles fénnyel, nagy robajjal lehulló kődarabot
Elképesztő fényjelenség mellett csapódott be meteorit Norvégiában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 12.
Világűrből származó kőzetdarab csapódott be intenzív fény és hangjelenségek közepette Norvégiában. A meteorit több mint 50 ezer km/h-s sebességgel csapódott a Földnek, és 1-2 kilogramm közötti lehetett– közölte a Norsar szeizmológiai kutatóintézet hétfőn.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az égi objektum 70.4° fokos szögben lépett be a Föld atmoszférájába, majd Uppsalától 45 kilométerre egy Loten melletti mérőállomás közelében ért földet, január 5-re virradó éjszaka.

Sokan a környéken erős robajt hallottak és éles fényt láttak felvillanni.

A becsapódást egy olyan területtől nem messze észlelték, ahol néhány nappal korábban komoly földcsuszamlás történt, ezért sokan attól tartottak, hogy újabb hegyoldal omlott le.

A norvég meteoritfigyelő hálózat valószínűtlennek tartja, hogy az erdős, hótakaróval borított területen megtalálják a becsapódott kődarabot. A Norsar igazgatója, Anne Lycke szerint a körülményekre való tekintettel kicsi az esély, és óriási szerencse kellene hozzá:

"Valószínűtlennek tartjuk, hogy a behavazott erdős vidéken valaki rábukkanjon a meteoritra"

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!